НОВИНИ

Убийства, измами и трафик - Интерпол издирва над 40 българи (СНИМКИ)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:00, 07.06.2023
7955
Чете се за: 07:52 мин.
Сигурност и правосъдие
убийства измами трафик интерпол издирва българи снимки
Снимка: БНТ
Слушай новината

Убийства, измами, контрабанда, трафик. За това се издирват с червена бюлетина от Интерпол над 43-ма българи. Информацията обаче не е напълно актуална. Някои от списъка с все още издирвани са покойници или вече са задържани.

Така например като първи в списъка излиза Красимир Каменов - Къро, който беше убит в Република Южна Африка. В списъка още е Ангел Христов, известен като един от Братя Галеви, който мистериозно се прибра в България, след което почина и смъртта му също е обвита в мистерия. Ето и някои от имената на издирваните, а пълния списък можете да видите тук.

Криптокралицата

Ружа Игнатова, популярна като криптокралицата, фигурира в списъка на издирваните от Интерпол. Само че като германска гражданка, родена в българския град Русе. Издирва се за измама и пране на пари. Игнатова се издирва от 2017 година, като за последно е видяна да се качва на самолет от България за Гърция.

Ружа Игнатова е имала източници в България, твърди германският журналист Йохан фон Мирбах

Предполага се, че тя стои зад измамната схема с криптовалута, наречена OneCoin. Пирамидата започва да действа през 2014 година. За около 3 години по сметките на Игнатова влизат около 4 милиарда долара. Понастоящем българката е в Топ 10 на най-издирваните и от ФБР лица, като е обявена награда от 100 000 долара за информация, която може да доведе до задържането ѝ.

"Брат Галев"

Единият от т.нар. Братя Галеви - Ангел Христов - мистериозно се върна в страната, въпреки че е обявен за международно издирване и впоследствие почина. Другият - Пламен Галев - все още е в неизвестност. В бюлетина на Интерпол е записано, че се издирва за ръководене на престъпна организация и за изнудване.

Неизвестните около смъртта на Ангел Христов стават все повече (Обзор)

Галев беше арестуван през 2008 година след заплахи срещу журналистка. Година след това беше осъден за изнудване, причиняване на телесна повреда и принуда. Тогава Пламен Галев беше кандидат за депутат и беше освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв. Оправдан беше през 2010 година. Само година по-късно обаче беше признат за виновен за организиране на престъпна група и получи присъда от 7 години затвор. През 2012 година ВКС намали наказанието на пет години. Преди да бъде влязат в затвора обаче Пламен Галев и Ангел Христов изчезнаха.

Задържаните

В списъка с издирваните все още фигурират снимките и имената на задържани. Сред тях е Евелин Банев, известен като Брендо, който беше задържан през 2021 година в Украйна. Тогава страната ни изпрати молба за екстрадиция. Брендо се оказа издирван от три държави за излежаване на вече влезли в сила присъди - България, Румъния и Италия.

Задържаха Евелин Банев - Брендо в Украйна (ВИДЕО)

Присъдата му у нас е 6 години затвор за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Преди да бъде задържан в Киев, Банев беше в неизвестност от 2016 г.

В списъка фигурира и името на Илиян Тодоров, осъден за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров пред бившата дискотека "Соло".

Случаят "Соло" - ще има ли справедливост за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров?

Той беше задържан в Узбекистан 14 години след двойното убийство и 10 години след окончателното осъждане на доживотен затвор. Прокуратурата придвижи документацията за екстрадицията му, но на какъв етап е процедурата в момента - не е ясно.

Осъдените за убийството на Стоян Балтов

Светлозар Стоилов и Вили Георгиев - това са двамата осъдени за убийството на студента по фармация Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия" в Студентски град на 5 декември 2008 година. Присъдата - 18 години затвор за всеки един от тях. До този момент няма и следа от Светлозар Стоилов.

Един от убийците на студента Стоян Балтов е задържан в ЮАР

Другият осъден, Вили Георгиев, обаче беше задържан през 2018 година в Южна Африка. Тогава българската прокуратура изпрати до властите там искане за екстрадирането му.

Беглец от затвора

Пет години няма и следа от Радослав Колев, който е издирван с червена бюлетина. През април 2018 година Колев и Владимир Пелов избягаха от Софийския затвор. Следите на Радослав се губят, а в началото на юни същата година Пелов беше застрелян в центъра на Ботевград.

Как са избягали двамата затворници от Софийския затвор?

Колев е с дълго криминално досие - осъден за нападения и грабежи, а след като излиза от затвора, убива данъчен служител. Тогава мъжът е осъден на 26 години, но успява да избяга след прецизно изготвен план в комбина с Пелов. Случаят с бягството у нас е запомнен основно с това, че бегълците са подгонени от една от чистачките на затвора.

Издирвани за изнудване с голи снимки

Жена и двама братя от дуловското село Правда са издирвани от Интерпол за изнудване с голи снимки. Това са братята Гюрджан и Тезджан Ангелови и Севинч Ниязи. Разследването срещу тях е по сигнали за изнудване на граждани на Азербайджан с голи клипове.

Твърди се, че тримата си регистрирали фалшиви профили в социалните мрежи. Свързвали се с различни хора и ги провокирали да се събличат. Снимали сцените, а след това искали пари, за да не ги разпространят. Тримата са обявени в публичния списък на червените бюлетини на Интерпол.

Какво е Интерпол?

Международната организация на криминалната полиция е широко известна като Интерпол. Тя координира международното сътрудничество на полицейските органи в различни страни. Основната цел е взаимодействие и подпомагане на членовете на организацията в борбата с престъпността - корупция, тероризъм, наркотрафик, фалшификация на пари и банкови карти, престъпления против личността и против собствеността, нелегална търговия с оръжия, кражби и незаконна търговия на произведения на изкуството, компютърни престъпления и други.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболистите на Хебър Пазарджик бяха пуснати във ваканция
Футболистите на Хебър Пазарджик бяха пуснати във ваканция
На 101 години почина Франсоаз Жило - една от музите на Пикасо
На 101 години почина Франсоаз Жило - една от музите на Пикасо