НОВИНИ

Убийството край София: Единият от извършителите искал от длъжника да върне двойно заема, който е взел

Заемът бил отпуснат от бившия финансов министър Стоян Александров - баща на заподозрения

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:07, 09.01.2024
16686
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Спор за сумата, която трябва да върне Кирил Русев, е в основата на убийството му. В ареста са заподозрените за бруталното престъпление - гробар и лихвар, син на бившия финансов министър Стоян Александров.

Всъщност в началото на това престъпление стои конфликт между покойния бивш финансов министър и длъжника. Той е възникнал през 2009 година и е за размера на сумата, която трябва да бъде върната. Според разследващи след смъртта на Стоян Александров синът му е искал Русев да върне над 600 000 долара на семейната фирма, а не 300 000, колкото са му били отпуснали като заем.

В наследствена къща в столичния квартал "Горна баня", където живее Петър Александров, са регистрирани и всички семейни фирми, в които съдружници са вдовицата на бившия финансов министър Нина Александрова и децата им Мира и Петър Александрови. Днес тук няма никой от семейството.

Според данни от разследването, след смъртта на Стоян Александров, в къщата живее само синът му Петър, който е поел и оперативното управление на семейния бизнес. Именно тук на 4 януари малко след 14.30 ч. пристига Кирил Русев за пореден разговор кога и колко пари трябва да върне от взетия през 2008 г. заем. Твърди се, че Русев е докаран до къщата от гробаря Александър Кинов.

В дома на Петър Александров са намерени два пистолета и три ловни пушки, които били законно притежавани и съхранявани, според правилата, в сейф. Намерен е и договорът, според който фирма на вече покойния бивш финансов министър Стоян Александров отпуска на фирма на убития Кирил Русев заем в размер на 306 000 долара. Според разследващите Русев бел усвоил една 200 000 лева от тези пари, или половината от сумата. Но претенцията към него била да върне към този момент над 600 000 долара, заради т.нар. "наказателни лихви".

Спорът колко е взел, колко е върнал и още колко трябва да върне започва още в края на 2009 г. между Стоян Александров и Кирил Русев и ескалира до остър конфликт между двамата. През 2016 г. Русев и още няколко други бизнесмени, ползвали финансовите услуги на Стоян Александров, подават сигнал в прокуратурата срещу бившия финансов министър.

Събират се доказателства, че от 2002 до 2015 г. Александров - старши е дал над 10 милиона лева заеми на 61 юридически и физически лица с лихва от 14 до 18%. През 2018 на Стоян Александров е повдигнато обвинение за даване на кредити без лиценз. Разследването продължава, без да е внесено в съд до края на август 2020 г., когато е прекратено заради смъртта на бившия финансов министър.

Няколко месеца по-рано, в края на месец май, КПКОНПИ внася в Софийския градски съд иск срещу Стоян Александров, съпругата му Нина и децата им за отнемането на имущество на стойност 11 милиона лева. Три години и половина по това дело няма движение. А бизнесът с лихварството се поема от Петър Александров, който продължава да иска от Кирил Русев парите, записани в договора от 2008 година. В разследването има данни, че Русев е върнал сумата, която е взел и отказвал да плаща исканата му горница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде беше най-студено днес?
Къде беше най-студено днес?
Можело ли е инцидентът с "Боинг 737 Макс" да бъде предотвратен?
Можело ли е инцидентът с "Боинг 737 Макс" да бъде предотвратен?