НОВИНИ

Съдът остави в ареста гробаря и лихваря, обвинени в убийството на 49-годишния Кирил Русев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:21, 08.01.2024
Чете се за: 06:55 мин.
У нас
Слушай новината

Съдът остави в ареста обвинените в убийството на 49-годишния Кирил Русев - Петър Александров и Александър Кинов.

Според съда има обосновано предположение, че двамата са извършили убийството. Няма достатъчно доказателства за извършване на второто престъпление - отвличане.

Лихварят Петър Александров и гробарят Александър Кинов са обвинени в убийството на длъжника Кирил Русев. Лихварят е син на бившия финансов министър Стоян Александров - Петър. Той и съучастникът му бяха арестувани след неизчислен малък детайл в целия план за прикриване на престъплението. Жертвата е 49-годишният Кирил Русев, който е дължал повече от 300 хиляди долара. Дадени му най-вероятно още от покойния вече министър.

Престъплението е извършено на 4 януари, а двамата обвиняеми бяха изправени пред съда днес.

От събраните до момента доказателства става ясно, че Русев е убит с два изстрела. След това Александров и Кинов се опитват да прикрият убийството, като инсценират, че Русев напуска страната и дори подготвят кремацията на неговото тяло. Така няма труп, няма престъпление.

Допускат обаче грешки, а разследващите бързо попадат в следите им. Иначе историята на дълга се оказа дълга. Сумата от 306 хиляди долара Кирил Русев е взел от бившия финансов министър Стоян Александров още през 2008 година. Трябвало е да ги върне за една година, като договорът е бил сключен между фирми на двамата - длъжникът Русев и кредиторът Александров. До момента, обаче парите не са върнати, а наказателните лихви са удвоили сумата. Споровете за парите продължават и след смъртта на Стоян Алекснадров, но вече между Кирил Русев и наследника на бившия финансов министър - Петър Александров. Така се стига до фаталния 4 януари.

Убитият край София 49-годишен мъж Кирил Русев първо е бил отвлечен и измъчван, стана ясно от съвместен брифинг на прокуратурата и полицията. На 6 януари тялото на мъжа бе открито в морга с фалшиви документи, след като на предния ден роднини подали сигнал за изчезването му.

На 4 януари между 14.30 и 16.00 часа жертвата, 49-годишният Кирил Русев, бил поканен в дома на единия от двамата, обвинени за убийството Петър Александров и Александър Кинов.

"Където огледът показва, че лицето е измъчвано, завързвано и в последствие най-вероятно е причинена смъртта му от двете огнестрелни рани", каза Любомир Николов, директор на СДВР.

Кирил Русев е убит с два изстрела, единият в областта на торса, а другият в крака. Веднага след това Александров и Кинов отнасят тялото на жертвата в камера на частна морга, с която Кинов, който е гробар по професия, има договор.

"Дори същият се беше опитал да кремира лицето, посредством неистински акт за смърт, представен на погребалната агенция", разказва Любомир Николов, директор на СДВР.

След това Кинов и Александров започват да изграждат алибито си. Отиват в Сърбия през граничния пункт "Стрезимировци". Александров преминава със собствените си документи, но Кинов излиза от България с личната карта на Кирил Русев.

"Поискахме насрещна проверка от властите в Сърбия, която своевременно ни бе предоставена информация и се установи, че вторият извършител на деянието, вече на вход в Република Сърбия, документът на убития е скрит и лицата са се представили с личните документи на тяхната самоличност", каза Михаил Наумов, началник-отдел "Убийства" в ГДНП.

Александров и Кинов носели телефона на убития Русев и от него изпратили няколко СМС-а до близките му. След това го оставили в Сърбия. След около час се върнали обратно в България.

"И успяхме да установим местонахождението на телефона на убития", разказа Михаил Наумов, началник отдел "Убийства" в ГДНП.

При обиските в домовете на двамата обвиняеми са намерени няколко оръжия. Експертиза ще каже с кое от тях е извършено убийството. Най-вероятният мотив, според разследващите, е дълг за над 300 хиляди лева, които убитият Кирил Русев дължал на Петър Александров.

"Обвиняемият Александров се е занимавал с банкова дейност, т.е. предоставяне на съответни суми срещу лихва на лица, които са финансово затруднени и срещу залог приемат от него съответните финансови средства", разказва Любомир Николов, директор на СДВР.

Жертвата Кирил Русев е бил собственик на ресторант в София и не е криминално проявен. Регистрация няма и Петър Александров. В криминалното досие на Александър Кинов има незаконно притежание на оръжие и взривни вещества, грабеж и кражби.

Снимки: БТА

Разследващите проверяват как Александър Кинов е напуснал страната с личните документи на убития Кирил Русев. Твърди се, че между жертвата Русев и Кинов няма общи черти, които да заблудят служителите на Гранична полиция. Извършва се проверка на действията на служителя, който пуснал Кинов да напусне страната с личната карта на Русев, както и на цялата смяна на граничния пункт, която е била на работа в този момент. Разбира се, може да се допуснат две версии - едната е недоглеждане, а другата е порочна практика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньор 2015 приема Балкан Ботевград в обновената зала „Борис Гюдеров“ на 17 януари
Миньор 2015 приема Балкан Ботевград в обновената зала „Борис Гюдеров“ на 17 януари
Превозвачи искат среща с финансовия министър заради проблема с проверките по граничните пунктове
Превозвачи искат среща с финансовия министър заради проблема с проверките по граничните пунктове