НОВИНИ

Разширяват кампанията "Достъпно за вас"

Включват се нехранителни магазини и аптеки

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:57, 08.01.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Държавната кампания за евтини стоки "Достъпно за вас" се разширява. В нея ще се включат и нехранителни магазини и аптеки. Министерството на икономиката отчете приоритетите си, сред които и преструктуриране на Държавната консолидационна компания.

В момента текат преговори с различни вериги, които искат да се включат в кампанията "Достъпно за вас". Министерство на икономиката отчита сериозен ефект върху цените, както и това, че никой от досегашните участници не се е отказал.

"Наблюдаваме 10% намаление на основните хранителни продукти, а на някои се стига дори до 40%", каза Ивайло Шотев, зам.-министър на икономиката.

"Стартирахме с трима участника и 200 обекта в цялата страна, в момента обектите са 500", обясни Богдан Богданов, министър на икономиката.

Министърът на икономиката обяви, че е приключил одитът на държавните предприятия под шапката на ведомството и резултатите на някои от тях са вече в прокуратурата. Богдан Богданов не изключва Държавната консолидационна компания да бъде преструктурирана или дори закрита. Тя управлява капитал от над 1 милиард лева и в нея влизат 11 от големите държавни компании, сред тях "Ел Би Булгарикум" и военните "ВМЗ" и "Кинтекс". Бъдещето й зависи от решение на ниво правителство и парламент.

"Към момента ние виждаме генерирани щети за над 700 милиона лева. И към момента има различни дела и процедури, които се извършват от гледна точка на прокуратура и следствие", обясни Богдан Богданов, министър на икономиката.

"Предприятия, които са използвани като една черна каса, през която просто са изплащани едни суми, те нямат ясен фокус за развитие. Показен беше и фактът, че голяма част от тези предприятия дори нямат и бизнес програми", подчерта Богдан Богданов.

Преструктурирането цели и намаляване на директорите в бордове на държавните дружества - от около 70 души сега - до между 20 и 30.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА потвърди раздялата и с Жираир Шагоян
ЦСКА потвърди раздялата и с Жираир Шагоян
Ханс-Йоахим Вацке: Франц Бекенбауер е най-великият германски играч, но и велик човек
Ханс-Йоахим Вацке: Франц Бекенбауер е най-великият германски играч, но и велик човек