НОВИНИ

Как заложиха капан на крадец на дарения от църква в Благоевград?

bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 08.01.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Заловиха крадец, който на връх Йорданов ден взел всички събрани дарения от храма "Въведение Богородично" в Благоевград. В последствие се оказало, че мъжът многократно влизал в църквата, но вместо да се моли за здраве, редовно обирал монетите по иконите, оставени от миряните.

За да бъде задържан крадецът, служителите на храма, прибегнали до използването на примамка - оставили сума пари, която имала за цел да го разобличи.

След службата за Йорданов ден, клисарят в храма "Въведение Богородично", оставил всички дарения на поднос в черквата. Парите, сред които имало и книжни левове, били мокри от кръста, затова църковният служител отишъл за сух поднос с кърпи. Когато се върнал, нямало и следа от парите.

"Питах жените, викам, защото тия пари аз имам право да ги вкарам вътре и ги няма, натука натам, не сме ги пипали и аз вече разбрах каква е работата и отидохме на камерите. Видяхме кой е и то наистина се вижда, че е ходил по мене, вижда се на камерата как взима парите най-спокойно и уж се кръсти и вече викнахме полицията", разказва Йордан Йорданов - клисар в храм "Въведение Богородично".

"И те тръгнаха по него, но не го стигнаха", каза Теменужка Тошева - служител на храма.

След като и полицията не открила крадеца, служителите на храма решили да оставят пари, като примамка и започнали да следят. Още същият ден крадецът-рецидивист се връща в църквата, преоблечен с нови дрехи.

"И се беше преоблякъл и го гледам, видели са го, че влиза пак вътре, през това време там. Нарочно оставиха 40 лева на кръста и го оставихме и той с цялото си нахалство пак взема пари", обясни Йордан Йорданов - клисар в храм "Въведение Богородично".

В района на църквата вече била изпратена патрулка, а клисарят подава сигнал за новия грабеж. Докато чакат полицаите, две момчета, които продавали свещи, задържат крадеца, за да не избяга втори път. А след това той е задържан и от органите на реда.

"Те мислят, че Господ не вижда и не чува, но Този, който е създал ухото и е стъкмил окото, нима няма да чуе, нима няма да види нима няма да го изобличи, ще го изобличи рано или късно. И какво - той няма да стане по-богат с тези 50 лева", коментира Спаска Лазова - мирянин.

Освен тази кражба, от Коледа насам в Благоевградска област са извършени 3 обира на църкви и параклиси - в Банско, Добринище и Сатовча. Всички крадци са задържани и предадени на прокуратурата.

Автор: Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел ликвидира втория човек в Хизбула
Израел ликвидира втория човек в Хизбула
Съставът ни се запази и това много ни помага, заяви волейболната националка на България до 18 години Виктория Нинова
Съставът ни се запази и това много ни помага, заяви волейболната националка на България до 18 години Виктория Нинова