НОВИНИ

Израел ликвидира втория човек в Хизбула

Напрежението в Близкия изток продължава

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:03, 08.01.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Нова ескалация в Близкия изток - Израел нанесе серия въздушни удари срещу позиции на шиитската групировка Хизбула в Ливан. Съобщава се, че е ликвидиран вторият човек във военното крило на подкрепяната от Иран групировка. Ударите стават на фона на визитите на няколко западни дипломати в региона, в опит да предотвратят разрастване на конфликта между Израел и Хамас в Близкия изток.

Рано тази сутрин Израел нанася удари по няколко цели на шиитската групировка Хизбула в Ливан. Изтребители атакуват военен обект близо до Маруахин и ракетна установка на границата. Удари са нанесени и срещу позиции, от които бойци на подкрепяната от Иран групировка са обстрелвали Израел.

При ракетна атака в село Кербет Селм е ликвидиран високопоставен ръководител на Хизбула. От групировката потвърдиха, че убитият Уасам ал-Тауил е вторият човек в йерархията на военното им крило, ръководил е операции в южната част на Ливан.


Нападението става дни след като в Бейрут беше убит заместник-шефа на Хамас. Тогава лидерът на Хизбула шейх Насрала обвини Израел и предупреди, че групировката ще отвърне на удара.

Израелският премиер Нетаняху посети разположения по границата с Ливан 769-и батальон и за пореден път отправи предупреждение към Хизбула

"Правим всичко по силите си да възстановим реда и сигурността в северната част на Израел. Да позволим на семействата ви, защото много от вас са местни, да се върнат обратно по домовете си и да знаят, че никой няма да ги застраши. Ще направим всичко, което е необходимо. Разбира се, не целим да започнем още една мащабна военна кампания, но няма да се спрем пред нищо", каза Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари съобщи, че структурите на палестинската групировка Хамас в северната част на Ивицата Газа са напълно унищножени, но войната с нея може да продължи поне още година.

Заплахата от разпространяване на конфликта от Газа към Западния бряг, Ливан и Червено море, стана повод няколко западни дипломати да пристигнат по спешност в Близкия изток. Германският външен министър Аналена Бербок призова Израел да защитава цивилните палестинци на Западния бряг.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен, който пристигна в Саудитска Арабия, заяви, че Израел трябва да позволи на цивилните палестинци да се върнат по домовете си в Газа и изрази притеснение за хуманитарната ситуация в палестинската територия. От СЗО съобщиха, че временно прекратяват хуманитарната си операция в Газа и допълниха, че заради продължаващите сражения вече 12 дни не са доставяли медикаменти в анклава. По данни на контролираното от Хамас здравно министерство, цивилните жертви в Газа от началото на войната са над 23 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорд на Гинес: Леденият парк в Харбин е най-големият в света
Рекорд на Гинес: Леденият парк в Харбин е най-големият в света
Как заложиха капан на крадец на дарения от църква в Благоевград?
Как заложиха капан на крадец на дарения от църква в Благоевград?