НОВИНИ

Учени предупреждават за грешни заключения в доклад по "Натура 2000"

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:54, 10.03.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Наука и технологии

Природни местообитания, които се нуждаят от защита, се представят като проспериращи, изчезващи видове животни са обявени за обявени в разцвет, растения са започнали да виреят на невъзможни места.

Подобни грешни данни и заключения съдържа доклада по "Натура 2000", предаден към Европейската агенция по околна среда, заявяват учени от института по биоразнообразие към БАН.

Проф. д-р Цветан Златанов - Институт по биоразнообразие, БАН: Ей това, ако може да се покаже, това е много характерно, ето точно това изкривяване.

Тази издънкова дъбова гора край Вакарел според докладвания мониторинг по Натура 2000 е в млада гора с благоприятно развитие. Точно обратното - твърди нейният изследовател. Изкривяването в основа на дървото подсказва стари корени и застрашени дървета.

Проф. д-р Цветан Златанов - Институт по биоразнообразие, БАН: Това е индивид, който е на 400 години, т.е. това е индивид, в който климатичните промени са се появили късно в живота и той не е адаптиран към тях.


Тъкмо наопаки е представено състоянието на вид мъхове по буковите дървета в Централен Балкан.

Доц. Д-р Анна Ганева - директор на Института по биоразнообразие, БАН: Неговото състояние е обявено в неблагоприятно, незадоволително състояние, както е посочено, че основни заплахи са сеч в горите, пожари, залесявания с неподходящи видове. Просто това няма как да се случи в една защитена територия, каквато е национален парк "Централен Балкан".

Подобно безогледно стъкмяване и съчиняване на данни e продукт на международен консорциум, с участието на са авторитетни учени от Сърбия и Гърция. Поръчката е за близо 9 милиона евро

Доц. Д-р Анна Ганева- директор на Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН: Просто е трябвало да се свърши работа доста бързо.

Много късно се обявяват обществени поръчки, губи се ценно време в тези процедури, винаги има обжалвания, винаги има забавяне.

Авторите на доклада по документи са имали по-малко от година да работят. Или изначално е било ясно, че мониторингън е невъзможен и няма да отрази реалните тенденции. Защо агенцията по околна среда е допуснала това, не отговориха на въпросите ни. В писмено становище публикувано в интернет, агенцията се оправдава с продължителните процедури за обществени поръчки. Но не казва защо те не са обявени на време. А доруснатите грешки съвсем не са безобидни.

Проф. Цветан Златанов - Институт по биоразнообразие, БАН: Когато в горите по докладване, състоянието е било лошо, а след това е станало по-добре, е съвсем нормално да очакваме, че тези средства няма да дойдат в страната.

Освен това, стъкмените данни не позволяват да се вземат адекватни природозащитни мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младеж, оставен под карантина в болницата в Бяла Слатина, се оплака от условията
Младеж, оставен под карантина в болницата в Бяла Слатина, се оплака от условията
Два нови случая на коронавирус у нас - заразени са мъж и жена в София
Два нови случая на коронавирус у нас - заразени са мъж и жена в София