Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Учениците-спасители в Рояк: Влязохме в горящата сграда без да мислим

от БНТ
23:50, 01.12.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Заслужени награди за децата-спасители.

Селим, Мерт, Октай и Фуркан са сред първите, видели пламъците в старческия дом за възрастни хора. Стигнали до сградата бегом. Огънят вече бил обхванал целия покрив, задушливият дим се носел навсякъде. Момчетата чули виковете за помощ на възрастните. Не се замислили, че и те могат да пострадат. Влезли в сградата и започнали да изнасят настанените там на ръце, заедно с други хора от селото.

"Бяхме на центъра със Селим, видяхме пожарната и тръгнахме след нея за помощ. Директно влязохме, без да мислим! Като видях пламъците се уплаших за момент, но после всичко мина и изкарахме хората", разказва 16-годишният Фуркан Фикрет.

Момчетата влезли в горящата сграда без да имат предпазни средства.

"Уплашихме се малко, но няма какво да правим! Нямаше още полиция или пожарна и влязохме вътре", спомня си 15-годишният Мерт Ахмед, който успява да извади 4-5 души.

"Повечето спяха! Те не знаеха какво се случва изобщо", допълва Октай Османов, на 15 години.

Трудноподвижните възрастни хора от дома младежите изнесли на ръце, възможно най-бързо. Не помнят колко души са спасили. Казват, че никога няма да забравят преживяното.

"Влязохме вътре и имаше една неподвижна жена. И я изкарахме с одеяла", разказва 15-годишният Селим Селимов, който мечтае да стане полицай, за да спасява хора.

"Не се гордея, понеже и други хора да бяха и те биха направили същото", казва от своя страна Мерт Ахмед.

И днес оцелелите в пожара и техните близки не могат да намерят най-топлите думи, за да благодарят на момчетата. Казват, че без тяхната помощ жертвите можело да са повече.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нулево реми за ПСЖ в представянето на "Златната топка"
Нулево реми за ПСЖ в представянето на "Златната топка"
Лекари напускат болницата в Кубрат заради новоназначен управител
Лекари напускат болницата в Кубрат заради новоназначен управител