НОВИНИ

Ученик извади газов пистолет в час във Френската гимназия в София

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:03, 27.01.2023 (обновена)
6404
Чете се за: 04:30 мин.
Общество
Слушай новината

Изключително опасна ситуация, която повдига темата за поведението на учениците и за сигурността в училище. Ученик извади пистолет в класната стая. Това се е случило в час по история в 9-а Френска гимназия в София. Свидетели са съучениците му, които твърдят, че това не се случва за първи път. Оказва се, че срещу същото момче са подавани и други сигнали за агресивно поведение.

Ученикът извадил пълнител и започнал да го зарежда със сачми по време на час по история. Съучениците му веднага потърсили помощ. На място дошли учители, които успели да изведат момчето. Родителите на ученика отказали да дойдат, а случаят бил поет от полицаи на Първо районно управление.

"Полицаите проведоха своето разследване, разговаряха с ученика, установиха в неговата раница наистина наличие на газов пистолет. Имаше сачми, ученикът представи и документ за законно притежание на това оръжие", заяви Емилия Богданова, директор на 9-а Френска езикова гимназия в София.

Показания са били снети от всички ученици, присъствали в класната стая.

"Той не е заплашил конкретно никого, по неговия разказ и по разказа на съучениците, но това не е причина децата да не се страхуват. Самият факт, че той притежава оръжие, вече е достатъчна заплаха. Това, което сподели самият ученик, че след училище имал намерение да се разхожда в гората на Горна Баня и да стреля за упражнение", допълни Емилия Богданова.

За случая става ясно от Фейсбук пост, подписан от името на ученици 12-и клас, профил история.

"18-годишното момче не за първи път носи в себе си оръжия на територията на училището. Преди ученици от гимназията са го виждали да носи в чантата си ножове и боксове. Той неведнъж е проявявал агресивното си поведение към другите – дори е имало случаи, в които е отправял заплахи към свои съученици. Учителите са наясно с проблемното му поведение."

От училищната управа заявиха, че досега не е имало сигнали ученикът да е носил в сградата оръжия като метален бокс или нож.

"Самият ученик е с проблемно поведение. В дадени моменти будещо въпросителни. Отдавна работим с този ученик и неговото семейство. Много е трудно. Два пъти сме се обръщали към семейството и социалните служби, но без резултат", добави Емилия Богданова, директор на 9-та Френска езикова гимназия в София.

Във Фейсбук учениците твърдят, че срещу техния съученик са подавани многократно сигнали.

"След този случай не се чувстваме сигурни в училищната среда на 9-а Френска езикова гимназия. Докато не се предприемат адекватни действия, това чувство на несигурност ще остане. Със своето бездействие ръководството на гимназията допусна това нещо да се случи в "елитно столично училище".

Директорката обясни, че в училището няма металодетектор, нито има практика да се проверяват раниците на близо 1000 ученици преди влизане, тъй като това означава да идват час по-рано.

"Директорът не взима еднолично решение за санкция - така както пише в социалните мрежи, че директорът не е взел веднага мерки да премахне ученика. Аз не мога да премахна ученика. Това като решение се взима от педагогическия съвет", каза още Емилия Богданова.

Ученикът е с наложена забрана да посещава училище до края на учебния срок, който приключва още във вторник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е обстановката в наводнените карловски села?
Каква е обстановката в наводнените карловски села?
Левски проведе една тренировка преди проверката с шампиона на Малайзия - Джохор
Левски проведе една тренировка преди проверката с шампиона на Малайзия - Джохор