НОВИНИ

25% от децата във Варна прекарват в интернет повече от 5 часа дневно

bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 27.01.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Над половината от децата във Варна влизат в социални мрежи поне 5 пъти на ден. 25 на сто са в интернет пет и повече часа дневно. Това показват резултатите от проучване сред ученици от варненски училища. То е второ за последните няколко години. Между двете проучвания се отчита положителна тенденция – повече родители се грижат за настройките за поверителност на децата си.

Макар изследването да показва лек спад на тормозените в киберпространството деца, все още притеснително висок остава процентът на тези, спрямо които е имало неприемливо отношение в мрежата. Агресивното поведение в интернет често се пренася в реалния живот. Днешното дигитално поколение споделя малко от живота си онлайн и децата мислят, че могат сами да се справят с опасностите в мрежата, но това невинаги е така. Затова е много важно родителите да говорят с тях по темата.

Тревожен факт е, че близо 60 на сто от децата у нас са били тормозени в социалните мрежи. За сравнение в ЕС процентът е 50, а в Израел – 33 – един от най-ниските в света. Причината – учители и родители посвещават повече време на тази тема с децата.

"Социалните мрежи, които използват децата и социалните мрежи, които използват родителите, са различни и много често родителите просто нямат представа какви опасности се крият в тези други социални мрежи, които са по-популярни сред децата", каза проф. Владимир Бронфенбренер, автор на проучването.

Изследването показва, че не се забелязва особена разлика в навиците и времето за престой в мрежата сред учениците. Приложенията, в които сърфират, също са еднакви.

Разговорът на родителите с децата е от голямо значение за безопасното сърфиране в социалните мрежи, напомнят специалистите.

"Много е важно родителите да разберат какво правят децата им в киберпространството от една страна, от друга страна децата трябва да знаят, че ако има и най-малкото притеснение в киберпространството, трябва веднага да го кажат на родителите си", казва проф. Владимир Бронфенбренер.

Най-често децата сърфират през мобилния си телефон. Всички са посочили, че следват най-вече актуалните за тях инфлуенсъри и ютубъри. Според психолози социалните мрежи имат силен въвличащ ефект върху децата, те бързо започват да споделят и да се доверяват.

"Всичко това води до един заседнал живот, стоенето в къщи, изолацията. От там съответно килограми, депресии, тревожност. От друга страна – повишаване на агресивността", каза детският психолог Сехер Гошкелова.

Повече са децата заявяват готовност да говорят с родителите си, ако има опит да бъдат тормозени онлайн. А родителите не бива да пренебрегват тези сигнали.

Репортер: Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заделят над 200 млн. лева за развитие на индустриалните зони
Заделят над 200 млн. лева за развитие на индустриалните зони
САЩ ще бъде домакин на Копа Америка през 2024 година
САЩ ще бъде домакин на Копа Америка през 2024 година