НОВИНИ

Обявиха руския сайт "Медуза" за "нежелана организация"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:08, 27.01.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Най-големият независим руски сайт вече е поставен извън закона в Русия. С мотива, че "застрашава конституционния ред и националната сигурност на Руската федерация" "Медуза" беше обявен за "нежелана организация".

Споделянето на статия от "Медуза" вече подлежи на наказание в Русия. Санкции може да има и дори, ако текстът е стар и разпространен в социалните мрежи преди години.

"Единствено безопасно за руските граждани и хората, които живеят в Русия, е да четат "Медуза". За копиране на връзка, за цитиране на "Медуза", за взаимодействие със сайта или за оказване на помощ, наказанието може да бъде 6 години затвор", заяви Галина Тимченко, изпълнителен директор на "Медуза".

Създаден през 2014 г. в Латвия през годините "Медуза" се превърна в един от най-четените и цитирани руски сайтове.

През 2021 г. руските власти обявиха медията за "чуждестранен агент". През 2022 г. сайтът беше блокиран от Федералната служба за надзор на медиите. А сега към досието на "Медуза" в Русия се добавя и "нежелана организация".

"Не бяхме изненадани. Изненадани бяхме, че това се случи толкова късно, защото го очаквахме още от първата минута на войната", допълни Галина Тимченко, изпълнителен директор на "Медуза".

Журналистите от "Медуза" ще продължат да работят от Латвия. Най-голямото притеснение пред редакцията остава - сигурността на читателите и сътрудниците, които живеят предимно в Русия.

"Това е нещо като "партизанска журналистика". Но не сме първата разследваща медия", каза още Галина Тимченко.

От началото на войната "Медуза" е шестата руска медия обявена за "нежелана организация". Да бъде определена като такава призоваваха много руски политици. Сред най-яростните противници на "Медуза" е и създателят на частната военна групировка "Вагнер".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ ще бъде домакин на Копа Америка през 2024 година
САЩ ще бъде домакин на Копа Америка през 2024 година
Шампионът Марица продължава безгрешния си ход в първенството след успех над Марица 2022
Шампионът Марица продължава безгрешния си ход в първенството след успех над Марица 2022