НОВИНИ

Удължен череп откриха в античната гробница на Августа Траяна в Стара Загора

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:56, 23.10.2022
63016
Чете се за: 04:45 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Останки от млада жена с удължен череп откриха археолозите в гробницата на Августа Траяна - античният град, върху който е построена Стара Загора. Това е само една от изненадите на гробницата.

Както в центъра на всеки град с вековно минало, така и в Стара Загора всяка копка за строеж се следи зорко. И изкопите за огромните тръби на водния цикъл очаквано разкриха част от историята на Августа Траяна - римски град, където всичко се строи по стандарти, не може да изненада с особено откритие.

Учените обаче още не могат да обяснят разкритията от разкопките за водния цикъл. Знаят добре и отдавна, че под парка и до река Бедечка е източният некропол на Августа Траяна. Но подобна гробница като тази досега не са виждали.

"В България няма такива паралели, но ние ще търсим в съседните страни - Мала Азия, в Рим, в Гърция има такива интересни съоръжения", казва Петър Калчев – директор на РИМ , Стара Загора.

Учените са впечатлени още от входа – от фината замаска, засводяването, разпознават и място за мраморни колони с украса.

"Още по времето на турското владичество тук имаме много такива случаи, когато се разрушават такива мраморни колони, фризове, архитрави за получаването на вар", обясни Петър Калчев.

Намерили входа зазидан и когато влезли, разбрали защо. Гробницата била пълна почти до тавана.

"С наистина голяма изненада видяхме, че тук има голямо количество скелети, някои от тях - в добър анатомичен порядък. Другите обаче бяха разбъркани", посочи Петър Калчев.

Трябвало им време да осъзнаят, че става дума за множество вторични погребения през дълъг период от време.

"Това все пак е сакрално място и е гробница, която е готова за ползване. Те са били рационални и са използвали това помещение, за да погребват много други мъртви", коментира Петър Калчев.

След като проучили и премахнали няколко пласта, се разкрили 6 ниши. Което подсказва, че гробницата е била строена първоначално за фамилна и тези, за които е предназначена, са положени в нишите. И когато стигнат до тях, учените ще може да кажат повече за времето и хората – християни или не. Всички останки могат да дадат информация за времето си. До този момент са проучени около 30 скелета.

"На входа са събрани 5 индивида, струпани един върху друг в анатомичен порядък, което е много странно. Най-малкото са добре запазени. Много големи хора, чисто като размери, можете да видите бедрените кости - те са над 40 см, което предполага ръст от порядъка на 1,8 - 2 метра, което е нетипично да времето си. Много красиви хора", разказва Доника Желязкова, антрополог от РИМ Стара Загора.

Антроположката е силно впечатлена от намерения удължен череп на жена. Но може и да няма шанс да го проучи до край, защото междувременно някой го е откраднал.

БНТ: Удължен череп, деформиран още в детството?

Доника Желязкова: Да, деформацията на черепите се извършва още в ранна детска възраст. Конкретно този беше с ленти, виждаха се отпечатъците по самия череп. Много красива дама е била, може би около 20-30 годишна, зъбите са в отлично състояние.

Това е първата находка в района и учените не бързат с изводите. Не е ясно още дали ще открият и други в следващите пластове. Трудна загадка, но със сигурност ще допълни по невероятен начин историята на Августа Траяна и живота в нея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нобелова награда за мир за най-размирния регион в Европа?
Нобелова награда за мир за най-размирния регион в Европа?
Лацио надви Аталанта и завърза интригата на върха в Серия А
Лацио надви Аталанта и завърза интригата на върха в Серия А