НОВИНИ

Нови руски атаки в Николаев, Шойгу разговаря с четирима военни министри за ден

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:15, 23.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

В украинската столица са въведени планирани "стабилизационни" прекъсвания на електрозахранването. Мярката се налага след многократните руски удари по енергийната инфраструктура на страната.

Атаките продължиха и днес. С безпрецедентна от началото на войната динамика, руският министър на отбраната Шойгу разговаря по телефона с колегите си от Франция, Турция и Великобритания и САЩ.

Експлозии през нощта поразиха два жилищни блока в южния украински град Николаев. Кметът на града съобщи, че сградите са били мишена на руска ракета С-300 и че няколко други ракети са били изстреляни срещу Николаев. Не се съобщава за жертви. Повечето от живеещите в блоковете са се преместили на друго място след подобна атака през април.

"Това е унищожение на украинския народ. Русия трябва да понесе отговорност за това. Трябва да има съд за престъпленията, които извършват", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Според президента Русия е предприела нова масивна атака срещу украинската енергийна система. Атаките са били на запад, юг, изток и в централната част на Украйна. Сред атакуваните райони са Черкаска област и град Хмелницки. Зеленски каза, че подобни нападения няма да спрат украинското настъпление.

"Нашите военновъздушни сили показват добри резултати. Разбира се, още нямаме техническата възможност да сваляме 100 процента от руските ракети и дронове. Постепенно ще постигнем това с помощта на нашите партньори, сигурен съм в това. Но вече сваляме повечето крилати ракети и дронове".

Военните министри на Русия и Франция Сергей Шойгу и Себастиан Льокорню са разговаряли по телефона. Шойгу е заявил на френския си колега опасенията на Москва , че Киев може да използва така наречената "мръсна бомба" или конвенционални експлозиви с радиоактивен материал и да прехвръли отговорността за тях на Русия.

Париж е потвърдил желанието си да допринесе за мирно разрешаване на конфликта. Шойгу е изложил руската позиция и в телефонни разговори с турския си колега Хулуси Акар и с британския министър на отбраната Бен Уолъс.

Уолъс е отхвърлил твърденията на Шойгу, че западните страни улесняват плана на Киев за ескалиране на конфликта в Украйна. За втори път за последните три дни, руският военен министър разговаря за Украйна с американския министър на отбраната Лойд Остин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима различни голмайстори бяха точни за ЦСКА при разгрома над Ботев Враца
Четирима различни голмайстори бяха точни за ЦСКА при разгрома над Ботев Враца
Последният в Бундеслигата надигра лидера в класирането
Последният в Бундеслигата надигра лидера в класирането