НОВИНИ

Отпада двойната тарифа за ток, служебният кабинет оставя решението на парламента (Обзор)

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
19:55, 23.10.2022
5360
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна тарифа на тока, каквото намерение имаше в петък. Служебният енергиен министър Росен Христов обясни, че целта на предложението е била то да бъде буфер в случай на рязък скок на цените на енергоносителите. От ведомството обаче не очаквали, че въпросът ще се политизира толкова много.

Какво означава обаче това като цена? От началото на годината до днес цената за електроенергията на свободния пазар, която сега плаща бизнесът, се покачи с около 150%. Цената на регулирания пазар през лятото бе повишена средно с 3.2% за крайните потребители.

Служебният енергиен министър Росен Христов обясни, че предложението за двойна тарифа на тока в никакъв случай не е представлявало форма на либерализиране на пазара на електроенергия за битовите потребители.

"Многократно съм заявявал - позицията на служебното правителство е да сме на регулиран пазар за максимално дълъг период", каза той.

Христов призна, че е избързал с обявяването на предложението за двойната тарифа за електроенергията.

"Този проект вместо да помага на населението, създава стрес. Ние нямаме нужда от това нещо, затова няма да го внасяме и оставяме инициативата на политическите партии, които ще го синхронизират с бюджета".

Ако обаче предложението беше станало факт, то едно домакинство, което сега консумира 1000 kWh заплаща 132 лв. с ДДС. При двойна тарифа, същото това домакинство ще заплати 88 лв. без ДДС за първите 800 квч и още 74 лв. за останалите 200 квч. А когато обложим тази сума с 20% ДДС излиза, че крайната сметка щеше да е над 194 лв.

Емил Тодоров е собственик на къща за гости и се отоплява изцяло на ток, с конвектори, защото отопление на дърва би му струвало още по-скъпо. Най-високата сметка за миналата зима е била 1500 лв.

"Примерно зима 2020, ако я сравним с 2021 г. като консумация на енергия за един и същи период, разликата е 50% нагоре в сметките за електроенергия. Спрямо миналата зима очаквам, че сметките ще са поне със 100% нагоре", коментира той.

Според Тодоров решение за скъпите цени на енергоносителите са слънчевите централи за собствена нужда, но липсата на финансова подкрепа и на улеснена процедура от държавата е съществен препъникамък.

"Това е най-оптималният вариант да се подпомогнат малките бизнеси и семействата, както е в Германия в момента. Даваш заявление, че искаш да се възползваш от това нещо, идват монтират ти 2 или 3 фотоволтаика, в зависимост от мощността, която искаш, слагат ти системата и ти казват: "Да, това държавата ти дава за наем от 50 евро на месец".

Росен Христов: Цената на газа през ноември може да падне и под 166 лв.

Служебният енергиен министър коментира още и доставките на газ. Разчетите на енергийното ведомство показват, че може да се постигне и по-ниска цена от прогнозната за ноември от 166 лв. Христов е оптимист за резултатите от търговете за доставка на синьо гориво за следващата година. Той каза още, че правителството е отворило възможността за доставка на неруско ядрено гориво, а интерес вече има от две компании.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аврора Чернева с кон Фернет спечели Купата на България по конен спорт
Аврора Чернева с кон Фернет спечели Купата на България по конен спорт
Андрея Глушкова с второ място на турнир от Тенис Европа в Гърция
Андрея Глушкова с второ място на турнир от Тенис Европа в Гърция