НОВИНИ

Украйна иска международно разследване на случая с падналия руски самолет

Намерени са черните кутии на разбилата се машина в Белгородска област

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:42, 25.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Намерени са черните кутии на разбилия се руски военно транспортен самолет в Белгородска област. Украйна иска международно разследване на авиоинцидента, каза президентът Володимир Зеленски. В отговор, от Кремъл заявиха, че трябва да има международно разследване на престъпленията на режима на Зеленски.

Черните кутии са в добро състояние и вече са предадени за анализ, заяви източник, близък до разследването на причините за падането на руския Ил-76. В ход е пореден оглед на района около село Яблоново, където се разби самолетът. Според Москва, на борда е имало 65 украински военнопленници, трима руски военни, които са ги съпровождали, и шест души екипаж. Няма оцелели.

Според руското министерство на отбраната, самолетът е свален с ракети от украинците. Киев продължава да твърди, че изяснява обстоятелствата около катастрофата и съдбата на военнопленниците. От украинското военно министерство заявиха, че ще продължат да свалят руски самолети, които - по данни на разузнаването, транспортират боеприпаси. Минути след инцидента се появи информация, че самолетът е свален, защото е превозвал ракети ЕС-300. Тя не беше официално потвърдена. Някои анализатори тълкуват становището на военното министерство като мълчаливо признание за инцидента.

В среднощното си обръщение президентът Зеленски настоя за международно разследването на падането на руския Ил-76:

"Очевидно е, че Русия си играе с живота на украинските военнопленници, с чувствата на техните семейства, с емоциите на нашето общество. Необходимо е да се изяснят всички факти, колкото се може по-добре, като се има предвид, че самолетът се е разбил на руска територия - извън нашия контрол. Фактите - това е ключовата дума в момента. Изслушал съм докладите на всички служби, в ход е разследване. Наредил съм на Министерството на външните работи да предостави на партньорите ни цялата информация, с която Украйна разполага. Страната ни ще настоява за международно разследване."

В отговор, говорителят на Путин - Дмитрий Песков, каза че трябва да има международно разследване на престъпленията на режима на Зеленски и определи авиоинцидента като "чудовищна постъпка". Не е ясно как случилото се ще се отрази на процеса по размяна на пленници между Москва и Киев. Москва използва инцидента, за да предизвика недоволство в Украйна и да постави под съмнение подкрепата на Запада за Киев, се твърди в доклад на американския институт за изследване на войната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 210 палестинци са убити при израелски атаки
Най-малко 210 палестинци са убити при израелски атаки
Нов опит за старт на делото срещу близнаците, обвинени в укривателство на убийството на Митко от Цалапица
Нов опит за старт на делото срещу близнаците, обвинени в укривателство на убийството на Митко от Цалапица