НОВИНИ

Украйна отчита незадоволителен прогрес в контраофанзивата си

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:36, 04.07.2023
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинската армия постигна прогрес в контраофанзивата на юг, а руските сили напредват в Донбас.

През последната седмица украинската армия си е върнала контрола върху 9 кв. километра на изток и 28 кв. километра на юг, съобщи заместник-министърът на отбраната Ханна Маляр. Прогресът е далеч по-бавен от постигнатия през миналия септември, когато украинците си върнаха 9000 кв. километра в Харков, и още 5000 кв. км през ноември в Херсонска област. Сега Русия в продължение на месеци консолидираше отбранителните си линии, някои от които се разпростират на 30 километра. Миналата седмица беше трудна на фронтовата линия, призна украинският президент Володимир Зеленски.

В традиционното си вечерно обръщение Зеленски заяви, че украинската въздушна отбрана не е достатъчна за защита от руските атаки и посочи, че вчерашната атака в Суми, при която загинаха двама души, е резултат от това.

"За съжаление, нашата държава все още няма достатъчно високотехнологични отбранителни системи, за да защитаваме цялата територия и да сваляме всички вражески цели. Врагът се възползва от това, както направи с терористичната атаки в Суми, където използва ирански дрон и се прицели в жилищни сгради и сградата на Службата за сигурност", коментира Зеленски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел с мащабна операция в бежанския лагер Дженин
Израел с мащабна операция в бежанския лагер Дженин
Очаква се лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС
Очаква се лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС