НОВИНИ

Уникален музей на цитрусите на гръцкия остров Хиос пази лика на Васил Левски

уникален музей цитрусите гръцкия остров хиос пази лика васил левски
bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 09.01.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Зад дебели каменни зидове в сърцето на гръцкия остров Хиос е скрит Камбос. Това е мястото с тайни градини, където цитрусите дават най-сочния плод, а лимоновите цветове се затварят в бурканчета сладко.

Още от 14 век мястото е предпочитано от аристократичните фамилии от Гърция и Генуа, чиито имения са потънали в зеленина и разкош, въпреки сушата. Плоднитe градини са поливани с вода от кладенци, дълбоки колкото 9-етажна сграда. Дълбани са на ръка с години.

С помощта на европейската финансова подкрепа от кохезионните фондове към ЕС в Хиос са създали уникален музей на цитрусите, пазещ спомените на стотици семейства в района, дарили инструменти, изящни съдове, снимки и колекции, които да разказват след тях.

Някога цитрусите са считани за много луксозна стока, били са скъпи и трудно се намирали.

Един портокал е струвал 1 евро днешни пари-тогава това е била надницата на един работник в Европа. Отнасяли са се към тези плодове като към скъпоценности - опаковали ги един по един в оризова хартия, понякога с лого, направено от позлата.

И тези портокали са пътували към Европа и някои части на Русия-много често, за да бъде всеки от тях – чакан подарък за Коледа!

Хиоски портокали за коледни подаръци преди 100 години са получавали и в България със специална поръчка - доказва го етикет с лика на Апостола на свободата Васил Левски, който сега се пази в музея на цитрусите. Както и още един с паметника на Цар Освободител.

Цялата история и още за цитрусовите съкровища на остров Хиос, вижте във филма на Аделина Радева и оператора Станислав Ангелов:

Цитрусовото злато на остров Хиос и музеят на портокалите, който пази лика на Левски

Историите от Хиос продължават скоро – гледайте ги в „Европейци“! Още вдъхновяващи идеи и примери вижте ТУК

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хилъри Клинтън публикува свой туит от 2016 г, в който призовава Тръмп да премахне акаунта си
Хилъри Клинтън публикува свой туит от 2016 г, в който призовава Тръмп да премахне акаунта си
Предупреждение за снеговалежи, силен вятър и дъжд над цялата страна в утрешния ден
Предупреждение за снеговалежи, силен вятър и дъжд над цялата страна в утрешния ден