НОВИНИ

Унищожени ли са защитени дюни на плажа в Ахтопол?

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 26.05.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Регионални

Екоинспекцията в Бургас направиха тази сутрин извънредна проверка на плажа в Ахтопол. Причината е сигнал срещу управителя на плажната ивица, че с багер е унищожил защитени дюни. Ако се установи, че в действителност има нарушение, управителят на плажа може да бъде глобен от 10 до 50 000 лева.

Багерът, с който стопанинът на плажа в Ахтопол нагазил в дюните, е забелязан от местни жители, които веднага подали сигнал в екоинспекцията. От там днес изпратиха експерти, които да направят спешна проверка на място.

Станислав Георгиев, експерт в РИОСВ-Бургас: Това, за което съм тук, е да заснема това, което е нарушено като терен. Да се съпоставят със специализираните карти на дюни, които са приети и в последствие ще се прецени какво може да се предприема към извършителя.

Според управителя на плажа, дюните били далеч и твърди, че не е навлизал в тази територия. Има и обяснение защо е влязъл с багер на плажа.

Галин Вълчев, управител на плажа: Целта е да направим пешеходен достъп за хора в неравностойно положение, за инвалиди и майки с колички, за да могат да стигат по-лесно до плажа. Не знам дали са дюни. Никой не е казал дали са дюни или не, но пътека може да минава.

Случаят коментира и министърът на туризма Николина Ангелкова, която обясни, че ще бъде безкомпромисна за подобни нарушения.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Ако се установи, че това е дюна, както съобщиха от РИОСВ и нейната цялост е нарушена, ще бъде наложена глоба. Глобата, съгласно закона, е от 10 до 50 хил. лева.

От местната администрация също признаха, че видимо целостта на дюната е нарушена.

Станислав Димитров, кмет на Ахтопол: Може би е частично е отнета някаква част с цел бъдеща пътека.

Диана Късметска, турист: Има достатъчно подходи, така че не е необходимо да разваляме дюните, за да стигнем до някъде. До най-хубавите места се стига малко по-трудничко.

Плажът попада в две защитени зони - „Натура 2000" и е част от Природен парк „Странджа". Резултатите от проверката ще станат ясни до няколко дни.

Автор: Давид Сухнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рибата във Варненското езеро измряла заради повишено съдържание на амониев азот
Рибата във Варненското езеро измряла заради повишено съдържание на амониев азот
Папата подновява молитвите си от прозореца
Папата подновява молитвите си от прозореца