НОВИНИ

Ураганът Айда - една от най-мощните бури в историята на САЩ

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:20, 30.08.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Крайбрежието на Мексиканския залив в Съединените щати остава в плен на урагана Айда. Стихията удари Луизиана и Мисисипи късно снощи като ураган от четвърта степен.

Знае се за загинал един човек, а размерът на щетите тепърва ще се изяснява. Макар и да отслабна до тропическа буря, сега Айда остава изключително мощна и се е насочила към Тенеси и други щати на североизток. Със себе си носи проливни дъждове, ураганен вятър и опустошителни наводнения.

1,5 млн. души без ток, стотици унищожени домове, десетки хиляди евакуирани, изкоренени дървета. В първите часове на места духаха ветрове със скорост над 240 км/ч. Промени се дори посоката на течението на река Мисисипи, а нивото ѝ се покачи с над 2 метра.

Бурята е една от петте най-мощни в историята на Съединените щати, а по ирония на съдбата достигна Ню Орлиънс навръх 16-ата годишнина от урагана Катрина. Но според прогнозите Айда ще бъде много по-унищожителна от Катрина, а за жителите на Ню Орлиънс остава надеждата, че този път градът е по-добре подготвен. Толкова много сигнали са подадени към спешния телефон 911, че на места беше съобщено, че той временно не работи.

"Знаем, че в момента почти никъде в Ню Орлиънс няма ток. Проблемът при нас е, че се намираме в стара сграда, която е под морското равнище. Притесняваме се, че е неизбежно да бъдем наводнени", споделя служителка в хотел.

В продължение на 16 часа Айда унищожаваше всичко по пътя си в Луизиана и Мичиган. Средното количество валежи е 50 см, но хората ще могат да видят какви са щетите по домовете им едва когато всичко утихне. Мнозина бяха монтирали охранителни камери, с които да следят ситуацията, но те бяха отнесени от урагана.

Тази сутрин Айда отслабна до тропическа буря, която се носи в североизточна посока и на пътя ѝ са още няколко щата. Жителите им са предупредени да очакват наводнения, издадено е предупреждение и за торнадо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуацията на американски войници от Кабул продължава под обстрел
Евакуацията на американски войници от Кабул продължава под обстрел
Производители искат компенсации заради щетите от градушката в Пловдив
Производители искат компенсации заради щетите от градушката в Пловдив