НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен: Укрепването на българо-турската граница е приоритет

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:37, 27.01.2023 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Укрепване на ключовите външни граници на ЕС, като българо-турската граница да е приоритетна. Това предлага председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в писмо до европейските лидери, в което изброява мерки за оправянето с нелегалната миграция.

Европейските лидери ще обсъждат темата на извънредната среща на върха на 9 и 10 февруари в Брюксел. Според Фон дер Лайен укрепването на външните граници трябва да става чрез насочването на европейско финансиране и разполаганото на повече персонал и екипировка от Фронтекс.

Сред мерките, които фон дер Лайен предлага, е и повишаването на улисията за връщането мигрантите, които нямат право да пребивават в ЕС, в държавите им на произход. Председателят на Еврокомисията смята, че трябва да се подобри първоначалното регистриране на мигрантите, както и разпределението им между държавите на доброволна основа.

Вчера еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза, че в европейския бюджет няма средства за доизграждането и укрепването на оградата между България и Турция. Австрия, която наложи вето върху приемането на страната ни в Шенген, призова Брюксел да помогне на България с финансиране. Българските власти са изчислили, че укрепването на сигурността по границата с Турция ще струва 2 милиарда евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България потегли с победи и при младежите, и при девойките на световните първенства по хокей на лед
България потегли с победи и при младежите, и при девойките на световните първенства по хокей на лед
МОН: Грипна ваканция в София не се очаква
МОН: Грипна ваканция в София не се очаква