НОВИНИ

Усложнена зимна обстановка в страната: Затворени пътища и села без ток

усложнена зимна обстановка страната затворени пътища села без ток
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 27.01.2021 (обновена)
Чете се за: 08:15 мин.
Регионални
Слушай новината

Усложнена остава обстановката в страната след падналия сняг и силния вятър.

За днес е определен оранжев код за потенциално опасно време, снеговалежи и вятър в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол. В областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали е определен жълт код за снеговалеж и бурен вятър.

В областите Шумен, Варна, Бургас и Добрич се очакват сериозни валежи от сняг.

Всички магистрали са проходими при зимни условия

Отпада ограничението за движението на автомобили над 12 т по магистрала "Хемус" в Софийска област. Проходите Петрохан и Шипка са проходими без ограничения. На Прохода на Републиката отпада ограничението за вериги за МПС над 12 т.

Изцяло затворен за движение е проходът Беклемето.

Остават ограниченията за движение на тежкотоварни МПС-та в проходите в Област Смолян и по направлението Белово-Юндола и Девин-Михалково.

Временно е ограничено движението през „Дюлински" проход поради снегопочистване.

Във Варна обстановката е тежка. На места дори е критична.

13 села в областта осъмнаха без ток. В 9 от тях електрозахранването вече е възстановено.

Пътищата са проходими, но при зимни условия. Затворен за почистване е пътят Ветрино-Соворово и пътят край Аксаковска панорама. Има закъсала линейка до село Куманово с пациент на хемодиализа.

В община Соворово се очаква да бъде обявено частично бедствено положение заради честите аварии по електропреносната мрежа.

Има много закъсали автомобили във Варненска област, но няма информация за бедстващи хора. Има и закъсал автобус в района на село Кичево, но там пътниците вече са извозени.

Движението във Варна е нормално, пътищата са почистени.

10 души са евакуирани от закъсали коли в Шуменско

Хората са били в пет автомобила, които са закъсали в снега между шуменските села Велино и Живково. В полицията са получени сигнали за недобре почистен път между Черноглавци и Венец, а на пътен възел "Белокопитово" е самокастрофирал автомобил.

24 селища в Шуменска област са без ток. Те са в общините Шумен, Смядово, Каолиново и Нови пазар. Работи се по авариите, които в следобедните часове ще бъдат отстранени, съобщиха от "Електроснабдяване Север".

Непроходим е пътен участък от село Златна нива до село Войвода.

По информация на кметовете на общини всички общински пътища на територията на десетте общини са отворени и проходими при зимни условия. Глад Плиска е без вода заради липса на ел. захранване за помпената станция.

25 села са без ток в Хасковско

Навсякъде се работи по отстраняване на авариите. Пътищата в областта са проходими при зимни условия и няма въведени ограничения.

Пожарникари са се отзовали на 20 сигнала за скъсани жици и паднали дървета. По данни на Областното пътно управление на терен има 78 машини, които работят.

Десетки села от общините Враца, Роман и Оряхово също са без ток заради скъсани електропроводи след падналия тежък сняг. Екипите на ЧЕЗ работят по отстраняването на авариите. Заради навяванията и бавното снегопочистване беше затворен за тирове пътят между Мездра и Враца.

Десетки населени места без ток в Старозагорско, затворен е пътят Крън-Шипка

За един час беше затворен прохода Шипка, за да може да бъде изчистено пътното платно. Шофьорите да бъдат внимателни, защото има заледени участъци.

Заради много силния вятър е затворен пътят Крън-Шипка, където тази сутрин аварираха десетки автомобили. За щастие няма пострадали. Осигурен е обходен маршрут през с. Дунавци.

В района вали обилен сняг.

Няма затворени пътища в Софийска област

189 снегопочистващи машини са работили през денонощието на територията на Софийска област. Няма затворени пътища. Няма закъсали тирове и автомобили.

Пътят по АМ "Струма" остава отворен. Паднаха ограниченията за тирове над 12 тона и на АМ "Хемус", Витиня и Искърското дефиле. Проходът Петрохан е проходим при зимни условия.

125 снегорина са работили на терен в София. Цяла нощ се почистваха улиците. В момента се работи основно по вътрешно-квартални улици.

Затруднено е движението по главния път София-Велико Търново заради катастрофа

Затруднено е движението по главния път София-Велико Търново, София - Русе заради катастрофа между три автомобила. Инцидентът е станал в района на Севлиево. Пътят не е затворен за момента.

Проходът на Републиката е отворен за движение при зимни условия. Спират се камионите над 12 тона, които са без вериги.

Към момента 19 села в област Велико Търново са без ток. Няма бедстващи хора.

Населени места в Бургаска област останаха без ток

Няколко населени места в Бургаско останаха без ток, а екипи обхождаха през целия ден местата, за да отстранят авариите.

Още от снощи без електрозахранване са с. Димчево и Маринка. Причината е скъсан кабел.

От електроразпределителното дружество обясниха, че още 9 села в Руенска област са без електричество. В едно от тях - с. Черешите, токов удар остави цяла махала без електроуреди заради повреда в електрически стълб.

В пет села в Община Сунгурларе също няма ток. Без електрозахранване са 4 села в Айтос и 3 в Малко Търново, където и към момента продължава да вали сняг.

На места снежната покрива достига до 45 см.

Затворен е за движение пътният участък Изворище - Каблешково заради снегонавявания. Затворени са и няколко пътни участъка между малки села в Община Айтос. Към момента няма данни за бедстващи хора.

Автобус катастрофира на пътя Русе-Бяла

Турски пътнически автобус е излязъл от пътя тази сутрин и е пропаднал в канавка в участъка Русе-Бяла. В него са пътували двама шофьори и трима пътници. Автобусът е извършвал редовен курс за Букурещ.

Общо 8 села в Русенско са без ток заради скъсан далекопровод. Всички пътища в Русенска област са проходими при зимни условия.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж с психично заболяване поруга параклиса "Св. Георги" над Сопот
Мъж с психично заболяване поруга параклиса "Св. Георги" над Сопот
Откриват новата зала на Левски преди дербито с ЦСКА
Откриват новата зала на Левски преди дербито с ЦСКА