НОВИНИ

Успех на украинските военни в Бахмут

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:44, 11.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Руските военни са отстъпили с около 2 км от фронтовата линия край Бахмут, съобщават източници в Киев. Това потвърждава информацията на собственика частната военна групировка "Вагнер", Евгений Пригожин, който обяви, че част от бойците са оставили позициите си, а на други места са заменени от редови части на руската армия, които са значително по-слабо подготвени.

Украйна има нужда от още време, за да започне контранастъплението си - това каза президентът Володимир Зеленски. Ако започнем сега, ще изгубим твърде много хора. Чакаме още оръжие, каза държавният глава.

Той настоя за още и по-строги санкции срещу Русия и изрази мнение, че това е дело на самите руснаци и подчерта, че за Украйна в момента е важно да освободи териториите си, а не да вдига оръжие срещу каквото и да било, пък било то и Кремъл.

Ето още от думите на Зеленски:

"Най-важното е да защитим народа си. Очакваме подходяща бронирана техника. Идва на части и това, което имаме, можем да продължим. Ще бъде ли успешно? Но ще загубим много хора. Вярвам, че е невъзможно. Но трябва да изчакаме. Имаме нужда от още време. Не мога да кажа до къде точно ще стигне контраофанзивата. Предвидили сме много различни стъпки. И мисля, че ще постигнем съответния резултат. Но да кажа, че веднага след нея Украйна ще възстанови суверенитета си? Все още не мога, защото сме във война".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на пясъчните скулптури в Александрия
Фестивал на пясъчните скулптури в Александрия
Край на ковид ограниченията за влизане в САЩ
Край на ковид ограниченията за влизане в САЩ