НОВИНИ

Утре в „Европейци“: Военен моряк замени кораба с мидена ферма

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 04.06.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Защо един военен моряк избира да замени корабите с мидена ферма? И как от малко позната у нас храна, мидите се превръщат в един от най популярните морски деликатеси? Това ще ви покажем утре вечер в новото издание на предаването „Европейци", веднага след централната емисия "По света и у нас".

Целият ми живот е свързан с морето, аз по принцип съм военен моряк, нямал съм нещо друго, което да съм мечтал и да съм искал да правя. То е било само море и нищо друго, казва Веселин Прокопиев, собственик на мидена ферма.

Остава свързван с морето и след като слиза от кораба и акостира сред скалистия залив до Каварна, където изгражда първата в България неподвижна подводна мидена ферма.

1992-ра година като почнах, никой не консумираше миди в България, просто българинът беше загърбил малко морето средство за препитание. Сега вече няма заведение в България, което да не предлага миди.

Мидите излизат на брега с много труд и благодарение на общо 6 европейски проекта.

Ако не бяха тези програми, шансът да се стигне до това положение, просто беше немислим. Нямаше как да покажа как се завършва един бизнес от морето до масата. Това е белтъкът, естественият белтък природен от морето, това е дар Божи, който нито го храниш, нито го поиш, нищо, абсолютно нищо. Уникалното на Черно море е, че няма нито един токсичен фитопланктон. Нямам друга карма, това ми е - морето, казва Веселин.

Цялата история на мидената ферма гледайте тази събота – 4 юни, веднага след централната емисия "По света и у нас" в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
98-годишен катерач е в перфектна форма въпреки операции и изкуствени стави
98-годишен катерач е в перфектна форма въпреки операции и изкуствени стави
Владимир Путин: На Европа - газ, на чужденците - ваксини
Владимир Путин: На Европа - газ, на чужденците - ваксини