НОВИНИ

Владимир Путин: На Европа - газ, на чужденците - ваксини

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:29, 04.06.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"На Европа - газ, на чужденците - ваксини", така руската агенция ТАСС обобщава изказването на президента Владимир Путин пред Международния икономически форум в Санкт Петербург. Руският лидер се обяви за нормализиране на отношенията със Съединените щати, но обвини Вашингтон в открито спъване на развитието на Русия.

Американските санкции срещу Русия са били продиктувани от вътрешната политическа надпревара и са останали "енигма" за Москва, изтъкна Путин. Той отхвърли критиките за липса на демокрация в Русия, като припомни справянето с безредиците на Капитолия през януари и гумените куршуми срещу демонстранти в Европа. Руският лидер очаква позитивна атмосфера на срещата си с американския президент Джо Байдън на 16 юни в Женева.

"Изхождам от положението, че трябва да се опитаме да намерим начини за регулиране на отношенията", каза Путин.

Байдън ще постави пред Путин въпроса за хакерската атака срещу най-голямата месопреработвателна компания

Руският лидер потвърди курса за отказ на Русия от долара, като обяви, че Европа може да плаща за руския газ в евро.

"Готови сме да обмислим търговия в национални валути, както правим с много страни. Готови сме да говорим за разплащане в евро, еврото е напълно приемливо за нас при заплащания за газови доставки", смята руският президент.

През следващото десетилетие руските газови доставки за Европа могат да нараснат с 50 милиарда кубически метра, прогнозира ораторът.

"С радост съобщавам, че преди два часа и половина успешно завърши полагането на тръбите на първата линия на "Северен поток 2". Продължава работата по втората линия", каза Путин.

Руският лидер изтъкна, че при руската ваксина няма нито един смъртен случай и призова за ваксинационен туризъм в страната му.

"Нека до края на месеца правителството да анализира всички аспекти, така че при спазване на мерките за безопасност и санитарен контрол, да можем да организираме за чуждестранни граждани условия за платена ваксинация в нашата страна", допълни руският президент.

Мит е, че Русия не се интересува от климатичните промени, каза ораторът, но подчерта, че е против превръщането на въглеродната неутралност в инструмент за нелоялна конкуренция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре в „Европейци“: Военен моряк замени кораба с мидена ферма
Утре в „Европейци“: Военен моряк замени кораба с мидена ферма
Проблеми при сертификатите в Александровска болница
Проблеми при сертификатите в Александровска болница