НОВИНИ

Утре вечер в "Европейци": Разходка на 125 м под земята в уникална солна мина

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:42, 23.07.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Тази събота в новия брой на "Европейци" ще ви разходим на 125 метра под земята, из солната мина "Виеличка" в Полша. Векове наред тя е осигурявала препитанието на местните миньори. Днес благодарение на помощта от Европа е една от най-популярните туристически дестинации. В историята й има любовен сюжет, много вярвания и легенди.

Векове назад поколения миньори се трудят неуморно, изграждайки град под града. След добива на сол от масивите блокове остават красиви лабиринти. И тук-там проблясва по някой кристал. Днес подземният град посреща посетители от цял свят - по 2 милиона на година.

300 километра - толкова е дълга солната мина Виеличка в Полша или разстоянието от Париж до Лондон, а туристите могат да посетят едва 1% от това подземно богатство.

Първият легендарен турист е Николай Коперник, който е бил тук най-вероятно в края на 15-ти век. Статуята му е направена също от сол. Така можете да видите красиви кристали. Светлината преминава през тях, солта е полупрозрачна. Подът също е от сол. Плочките приличат на мрамор, но това са много красиви кристали сол дълбоко в скалата, обяснява Катажина Скжинецка, екскурзовод.

Излагайки живота си на риск миньорите построили над 40 параклиса под земята, за да се молят. А днес благодарение на регионалните фондове са изградени нови приключенски маршрути в историческата мина.

Цялата история гледайте утре вечер в "Европейци" веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време, температурите ще се повишават още
Слънчево време, температурите ще се повишават още
Царско село и Черно море дадоха старт на новото футболно първенство
Царско село и Черно море дадоха старт на новото футболно първенство