НОВИНИ

Утре вечер в "Европейци": Бивш тореадор намали сметките за парно на цяло село в Испания

Айше Сали
от Айше Сали
20:48, 16.07.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

Утре вечер предаването "Европейци" ще ни отведе във Валенсия. Високо в планината новите технологии срещат красотата на региона Алт Местрат. С помощта на средствата от кохезионните фондове кметът и бивш тореадор Алваро Ферер е успял да изгради система за топла вода и парно, която управлява сам през своя мобилен телефон.

Колкото красиво, толкова и пусто. Табелите "Продава се" са част от непредполагаемата тишина на област Валенсия.

В региона Алт Местрат, наричан "Сибир на Юга", вятърът завърта перките на зелената енергия и на кръговата икономика. На тенденцията за работа от дома се гледа като възможност хората да се върнат в родното село. Ако предприемат тази крачка, Портей де Морея ще ги посрещне по европейски - с екологична и модерна система за парно и топла вода, изградена чрез Фонда за регионално развитие.

Това е системата, с която контролираме водата в цялата община и всички къщи тук. Така в реално време виждаме състоянието най-вече на топлата водата, с която разполагаме, за да удовлетворим текущите нужди на хората, казва Алваро Ферер, кмет на Портей де Морея.

Бивш тореадор, който влязъл в политиката след инцидент с бика на арената. Властта е в ръцете на Алваро Ферер във всеки един смисъл на думата. Подкрепата го задържа на кметското място повече от 20 години, а един клик върху приложението в телефона го овластява да пуска и спира топлата вода и парното в цялото село.

Със сигурност нашите сметки са по-ниски с 50-60%. Освен това системата ни дава и още едно улеснение не се налага да назначаваме персонал за управлението ѝ, казва Алваро Ферер, кмет на Портей де Морея.

Обичта към родното село и желанието да идват повече туристи, предизвикват Алваро Ферер да превърне и изоставената кула в селото в 6 самостоятелни къщи за гости. А старата арена за корида вече ще бъде сцена за концерти.

Кметът-тореадор не пропуска да припомни, че неговият пример е приложим навсякъде по света.

А самият той мечтае скоро прозорците в Портей де Морея да светят благодарение собственото електричество на селото. Така уютът и топлината ще се завърнат в "Сибир на Юга".

Цялата история гледайте утре - 17 юли, веднага след централната емисия новини на БНТ в 20.00 ч.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчев и горещ уикенд ни очаква
Слънчев и горещ уикенд ни очаква
Стефан Янев за инцидента с МиГ-29: В никакъв случай не е пилотска грешка
Стефан Янев за инцидента с МиГ-29: В никакъв случай не е пилотска грешка