НОВИНИ

Асен Василев пред БНТ: С "Има такъв народ" имаме фундаментални различия

Николай Минков
от Николай Минков
20:16, 16.07.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният финансов министър Асен Василев заяви пред БНТ, че не е приел поканата на "Има такъв народ" за вицепремиер заради фундаментални различия в икономическата политика и целите, които трябва да си постави едно правителство във финансите и икономиката.

Според него не трябва да се променя данъчната система, нито да се се прави бюджет с нулев дефицит в ситуация, в която цели публични и икономически сектори се нуждаят от държавна подкрепа, което не съвпадало с визията на Николай Василев.

"Най-голямата спирачка пред икономическото развитие всъщност е да овладеем корупцията и тези безумни течове, които се случват навсякъде", заяви служебният финансов министър.

Това виждате ли го в програмата на "Има такъв народ" и това ли е основното ви разминаване с тях?

"Ами то днес стана ясно и на пресконференцията, че основното разминаване с г-н Николай Василев, моето и неговото, е точно в това как да се случи този баланс. Аз смятам, че трябва да има баланс между приходите и разходите. Там има една идея за много бързо отиване към нулев дефицит, което според мен не е удачно", коментира Асен Василев.

"Според мен трябва да се води една много по-балансирана политика. Нашият дефицит в момента, както е заложен в бюджета е вторият най-нисък в Европа. Допълнителният приходи от милиард и половина, които ще реализираме, според мен трябва да бъдат предвидени за мерки против кризата, за здравеопазване, за подкрепа на бизнеса в една по-тежка криза и за актуализация на пенсиите. Няма как да съм част от един икономически екип, ако нямаме обща визия какво трябва да се свърши и как трябва да се свърши", допълни още Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка верижна катастрофа в Румъния
Тежка верижна катастрофа в Румъния
От "Пирогов" поискаха оставката на Стойчо Кацаров заради "лъжи и оказан тормоз"
От "Пирогов" поискаха оставката на Стойчо Кацаров заради "лъжи и оказан тормоз"