НОВИНИ

Стефан Янев за инцидента с МиГ-29: В никакъв случай не е пилотска грешка

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 16.07.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Падането на самолета МиГ-29 край Шабла не се дължи на пилотска грешка. Тази теза защитиха във Варна служебният премиер Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В града те наблюдаваха Националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2021". И тримата оцениха високо представянето на българските военни в рамките на учението, което продължава и утре.

Падането на самолета МиГ-29 край Шабла не се дължи на пилотска грешка. Тази теза защитиха във Варна служебният премиер Стефан Янев, служебният министър на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В града те наблюдаваха Националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2021". И тримата оцениха високо представянето на българските военни в рамките на учението, което продължава и утре.

Служебният премиер призова да се даде време на разследващите, за да си свършат работата по разследването на инцидента с МиГ-29.

"Това в никакъв случай не е пилотска грешка. Това е много комплексен проблем, който се получава в една комплексна среда в една сложна професия като тази на пилот изтребителя. Нека не бързаме с изводите, да слагаме етикети, да търсим кой какво не е направил или е направил по не най-добрия начин", коментира Стефан Янев.

"Основните и съпътстващи причини ние като военно ръководство сме ги изтъквали през годините ежегодно в докладите ни за състоянието на отбраната - системното недофинансиране, проблемите с нальота, рисковата среда, в която работим, това за мен е основното", каза адм. Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Министърът на отбраната Георги Панайотов също подчерта, че в доклада никъде не е записано причината за инцидента да е пилотска грешка.

"Прокуратурата води разследване по наказателно-процесуалния кодекс. Нека да свърши това разследване. Отново искам да кажа – разполагате с явната версия на доклада. Както вече имах имах възможност да кажа – има и друга версия, която е класифицирана, на този доклад. Така че оставете ни да си свършим работата, както и прокуратурата да свърши нейната", каза Панайотов.

Изтребителната ни авиация в момента вече извършва летателна дейност. Темповете, с които страните около нас инвестират в отбранителни способности, са впечатляващи, а ние изоставаме, подчертаха тримата и допълниха, че за да бъдем по-успешни в отбраната на страната, е необходим консенсус сред политическите партии.

Репортер: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре вечер в "Европейци": Бивш тореадор намали сметките за парно на цяло село в Испания
Утре вечер в "Европейци": Бивш тореадор намали сметките за парно на цяло село в Испания
Тежка верижна катастрофа в Румъния
Тежка верижна катастрофа в Румъния