НОВИНИ

Огнян Стоичков, Бюро за контрол на СРС-та: Спрямо две лица от протестите са прилагани неправомерно СРС

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 23.07.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

От проверките, които извършихме, решихме, че спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. Едно от лицата е с активна политическа дейност и е извън протестите. Това заяви в "Още от деня" Огнян Стоичков от Националното бюро за контрол на СРС.

В момента са в ход още 6 проверки, за които имаме информация, че са прилагани СРС спрямо лица, участващи в протестите и тези 6 проверки обхващат повече лица, допълни той.

Стоичков уточни, че в последния месец и половина - от 20 май до 7 юли в Бюрото за контрол на СРС са постъпили 80 сигнала на граждани, които твърдят, че участвайки в протестите, спрямо тях са използвани незаконни СРС. Ние за този месец и половина сме извършили 45 проверки по тези сигнали. Остават почти още толкова.

Темата със специални разузнавателни средства е винаги отворена и това е така, защото винаги се задават повече въпроси, отколкото се получават отговори, коментира Огнян Стоичков.

По отношение на констатираното неправомерно използване на СРС, от Бюрото са сезирали компетентните органи по закон.

"На 9 юли те са получили уведомление за нашата позиция, защото ние сме длъжни по закон да сезираме главния прокурор, ръководителя на Специализираната прокуратура, ВСС и министъра на правосъдието. Съобразно тяхната компетентност, ако те решат, ще предприемат необходимите действия. Разбира се, докладваме и на парламента", добави той и увери, че при покана от тези институции, Бюрото ще съдейства в среда, която ще запази класифицираната информация.

Стана ясно и известното вече в публичното пространство - че СРС спрямо протестиращи са били прилагани на основание архаични текстове - че са готвили преврат.

Според Стоичков това е колизия със Закона за митингите, при който режимът за протести и демонстрации дори е разрешителен. В случая има непропорционалност на проявите и искането за прилагане на СРС.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти спорят за маркировката по ремонтирания участък на "Тракия"
Експерти спорят за маркировката по ремонтирания участък на "Тракия"
Трима български хореографи със световно признание на една сцена в Стара Загора
Трима български хореографи със световно признание на една сцена в Стара Загора