НОВИНИ

Изслушаха министрите Бойко Рашков и Янаки Стоилов в парламента (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 23.07.2021
Чете се за: 09:02 мин.
У нас
Слушай новината

Вътрешният министър Бойко Рашков ще внесе сигнал в прокуратурата срещу главния прокурор Иван Гешев за престъпления, свързани с огласяването на Специални разузнавателни средства. По време на изслушване в Народното събрание, за искането за предсрочно освобождаване от поста главен прокурор, Рашков уличи Гешев в извършване на престъпление. Правосъдният министър препоръча на парламента законови промени и смяна на Висшия съдебен съвет.

Пред депутатите вътрешният министър заяви, че още от миналата година е започнал да подготвя сигнала си срещу главния прокурор Иван Гешев. Причината, според Бойко Рашков, е огласяването на разговорите между началника на Военно-въздушните сили и определеното от прокуратурата предполагаемо лице с имунитет за проверка на Антикорупционната комисия за конфликт на интереси.

"Изнасянето на тези данни на сайта на прокуратурата, струва ми се и вие ще се съгласите, няма за задача и цел да съдейства за разкриването на обективната истина по тези дела, които се водят там. Нито пък към опазване на националната сигурност. Възниква тогава въпроса, защо г-н Гешев направи това действие, каква е целта. Целта е онова, което той прие от бившия министър-председател - конфронтация и притискане на държавния глава", каза Бойко Рашков, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Бойко Рашков ще даде на прокурор Иван Гешев

Според правосъдния министър в сигнала на Бойко Рашков се съдържали достатъчно данни, които дават основание да упражни конституционното си правомощие да поиска обсъждане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Разгласяване на данни от досъдебно производство, при това избирателно и тенденциозно. Публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невиновност. Липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица заемащи висши държавни длъжности. Използване на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения. Нарушава принципа за разделение на властите и е недопустимо посегателства над друга конституционно установена институция", заяви проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

Янаки Стоилов: ВСС изнесе щит пред главния прокурор

Николай Хаджигенов определи вчерашния дебат във ВСС като ужасяващ срам. Подчерта, че в рамките на повече от пет часа е изнесена защитна пледоария, но не на прокуратурата или правосъдието, а в подкрепа на едно физическо лице.

"Иван Стоименов Гешев. В момента това е най-видимият цирей върху тялото на правосъдието. Това, което отравя идеята за правосъдие. Идеята за правова държава, идеята за върховенство на закона. Г-н Рашков, имам един единствен въпрос към Вас, недосегаем ли е главният прокурор Иван Гешев?", каза Николай Хаджигенов, зам.-председател на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Досегаем е главният прокурор у нас - юридически. И както видяхме вчера, недосегаем е нашият главен прокурор - фактически", подчерта вътрешният министър Бойко Рашков.

"Факт е, че с вчерашното си решение ВСС практически се самоуби. Коалицията, която брани главния прокурор. Коалицията, която вижда в огледалото главния прокурор трябва да бъде назована. Там са представители на ГЕРБ, на ДПС, на "Атака" и на БСП", подчерта председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

Бившите управляващи от ГЕРБ атакуваха Бойко Рашков като припомниха, че когато той е оглавявал Националното следствие са били, по думите им, "най-мутренските времена".

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС искат комисията ЛИБЕ да разгледа заканите на Бойко Рашков

"Що се касае за мутренските времена, съжалявам само за едно. Че тогава не се справихме с вашия лидер. Но има време", заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"С нищо не се справихте г-н Рашков. Най-мутренските години бяха тогава. С Георги Илиев не се справихте. С Васил Илиев не се справихте. С Илия Павлов не се справихте. Доведохте държавата до крах. И сега сте дошъл да бъдете морален стожер на нацията. Не можете да бъдете морален стожер, защото помним", каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Вътрешният министър обяви още, че по разследването за Васил Божков за провокации по време на протестите са подслушвани журналисти и прокуратурата дори е публикувала такъв разговор между хазартния бизнесмен и конкретен журналист.

Рашков повтори тезата си, че прокуратурата била злоупотребила със Специални разузнавателни средства и по тази причина ще сезира определен прокурор, който може да разследва. От парламентарната трибуна вътрешният министър обяви и разследвания срещу бившето правителство.

"По отношение на някои длъжностни лица от предишното правителство в момента текат много активни проверочни действия, следствени действия. Дали те ще доведат до задържане под стража на някой, не мога да предвиждам на този етап. Но при разследване това винаги е възможно, вие го знаете", допълни служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов подчерта, че този дебат показва необходимостта от сериозна съдебна реформа.

"Прокуратурата е носител на власт и тази власт е двояка. Власт да задвижи машинарията на държавната репресия. Но има и по-голяма власт. Да не го направи! И с тази власт се търгува", заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

Дебатът днес започна с размяна на остри реплики между лидерите на "Демократична България" и ДПС. Христо Иванов обяви, че е публикуван докладът на Държавния департамент за инвестиционния климат. По думите му този доклад се чете от цялата световна инвестиционна общност и той дава негативна оценка за страната ни.

"В този доклад на 24 места се споменава думата "корупция". Това е вероятно най-твърдата асоциация в главите на цялата инвестиционна общност - световна, която има с България. Благодарение на ГЕРБ и на ДПС. С решителната роля на ДПС", добави председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

Лидерът на ДПС незабавно отговори на Христо Иванов.

"Партията на олигарха и медиен монополист Прокопиев, който чрез медийно НПО "Ракета си" участва във всичките три правителства на Борисов, не може да обвинява в корупция опозиционна партия като ДПС, която не е участвала във властта през целия този период", каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

На лидера на ДПС от своя страна с отворено писмо отговори Иво Прокопиев. Той написа, че забелязвал нарастваща агресия и манипулативност в серия изказвания на политици от ДПС.

Прокопиев в открито писмо до Карадайъ: Забелязвам нарастваща агресия и манипулативност от ДПС

И заявява, че "Капитал" и "Дневник", медиите, на които е основател, още от 1993 година, не воюват с никого. А са журналистически организации. В писмото си Прокопиев изброява и част от ключовите журналистически разследвания на двете издания.

Вижте повече в репортажа на Иво Никодимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът проведе консултации с партиите преди да връчи първия управленски мандат (ОБЗОР)
Президентът проведе консултации с партиите преди да връчи първия управленски мандат (ОБЗОР)
Мариана Векилска: Намерих нов смисъл в работата си
Мариана Векилска: Намерих нов смисъл в работата си