Евродепутатите от ГЕРБ-СДС искат комисията ЛИБЕ да разгледа заканите на Бойко Рашков

от БНТ
16:18, 23.07.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
евродепутатите герб сдс искат комисията либе разгледа заканите бойко рашков
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Евродепутатите от групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП категорично протестират срещу реставрирането на практики и политически похвати от времето на репресивния комунистически режим. Това се казва в декларация на евродепутатите от ГЕРБ-СДС в ЕНП.

По думите им днес, служебният вътрешен министър Бойко Рашков е направил недопустимо изказване по стандартите на всеки един парламент.

„Той отправи директна закана от трибуната на Народното събрание за разправа с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Министър Рашков първо съжали, че не се е разправил с него, докато е бил следовател и после се закани, че има време да го направи сега. Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година. Тогава комунистическият диктатор Димитров по същия начин се заканва на лидера на опозицията Никола Петков, който малко по-късно е обесен по скалъпен съдебен процес“, припомнят евродепутатите от ГЕРБ-СДС.

Изслушaха Бойко Рашков и Янаки Стоилов в НС за мандата на Гешев

В декларацията си те са категорични, че сега бившият следовател Рашков, в качеството си на служебен министър със срок от 2 месеца, назначен от кандидата за още един мандат президент Радев, изпълнява предизборните поръчки да разчисти политическия терен за предстоящите избори, на този, който го е назначил.

„Подобни закани в демократична държава, член на ЕС, от трибуната на парламента, изказани от вътрешен министър са недопустими и ние изразяваме нашето дълбоко възмущение от това поведение. Със спазването на върховенството на закона, не може да се злоупотребява, за да се постигат политически цели. Считаме за напълно необходимо това деяние да се разгледа и от Мониторонговата група към комисията ЛИБЕ за наблюдение на върховенството на закона в ЕС“, се казва още в декларацията на евродепутатите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кабинети за ваксинация ще работят в София, Благоевград, Габрово, Плевен и област Враца през уикенда
Кабинети за ваксинация ще работят в София, Благоевград, Габрово, Плевен и област Враца през уикенда
Удължават срока за кандидатстване за средства за модернизиране на ковид отделения
Удължават срока за кандидатстване за средства за модернизиране на ковид отделения