НОВИНИ

Трима български хореографи със световно признание на една сцена в Стара Загора

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
18:57, 23.07.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

Трима български хореографи със световно признание ще се съберат на сцената на Държавната опера в Стара Загора, за да реализират проекта "Балет без граници". Владимир Ангелов постига успеха си в САЩ, Кристиян Бакалов печели със своите постановки аплаузите на публиката във Франция и Белгия, а Калоян Бояджиев е първият българин, който пробива в Норске опера в Осло.

Те са не просто три различни хореографски поколения, а носят отпечатъка на три различни танцови естетики. Формулират спектакъла си като пресечна точка на концепциите им за танц.

"Една нова представа как балетът се позиционира днес, в 21-ви век, какво е състоянието на танца днес и какво би могло да бъде състоянието на танца и балета утре", споделя Владимир Ангелов.

Създадените от тях движения са средство за изграждане на контакт.

"Не може съвременният зрител да съществува без съвременен танц, мисля, че само с класическия танц ще е малко трудно, ще минем в съвременността на нашия век. Така че мисля, че и съвременният танц има нужда от съвременния зрител и обратното", допълва Кристиян Бакалов.

Хореографиите им са по някакъв начин биографични, защото са запечатили личните им професионални преживявания от битието им на танцьори.

"Колкото повече творби един танцьор изиграе, колкото повече се поставя върху него, толкова той се обогатява като артист", казва още Калоян Бояджиев.

И тримата са щастливи, че ще делят общо артистично пространство в съвместния им спектакъл, в който всеки от тях поставя своето парченце в пъзела на съвременния танц.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнян Стоичков, Бюро за контрол на СРС-та: Спрямо две лица от протестите са прилагани неправомерно СРС
Огнян Стоичков, Бюро за контрол на СРС-та: Спрямо две лица от протестите са прилагани неправомерно СРС
Мая Манолова внесе предложение за еднократна помощ при раждане
Мая Манолова внесе предложение за еднократна помощ при раждане