НОВИНИ

В Англия решават дали да осветят арката на "Уембли" в цветовете на Израел

Като символ на солидарност заради получените критики, че не го направи през миналата седмица

Уембли
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:15, 19.10.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Английската футболна асоциация (ФА) обяви, че ще обмисли дали да освети арката на стадион "Уембли" в синьо и бяло като символ на солидарност с Израел заради получените критики, че не го направи през миналата седмица, коментира изпълнителният директор Марк Бълингам, цитират от агенция "Ройтерс".

Преди арката на "Уембли" - стадионът, който приема домакинските мачове на националния отбор по футбол на Англия, преди е била осветявана в цветомете на Украйна, Турция и други страни в знак на солидарност. Това обаче не се случи след атаката на палестинската военна групировка Хамас срещу Израел на 7 октомври за мачовете на Англия срещу Австралия и Италия. Решението бе критикувано от британското правителство и от президента на Израелската футболна асоциация Моше Зуарес.

Бълингам заяви, че местните футболни власти незабавно са изразили ужаса си от атаките пред израелската централа и са потърсил насоки от експерти, преди да решат за слагането на черни ленти на ръката и провеждането на минута мълчание.

"Последното нещо, което някога сме искали е да добавим към болката. Не очакваме всички да подкрепят решението ни", каза Бълингам на бизнес конференция в Лондон.

"По-лесно би било да попитаме защо футболът е единственият спорт, за който се говори по този начин, особено когато се провеждат Световни първенства по ръгби и крикет. Разбираме силата на футбола и това, че нашият спорт винаги ще бъде под светлините на прожекторите, а това е нещо, което трябва да приемем. В крайна сметка през тази седмица се запитахме дали да осветим арката или кога, така че ще обмислим темата", добави той.

Следващите мачове на Англия на стадион "Уембли" са домакинство на мъжкия национален тим срещу Малта на 17 ноември и на женския държавен състав срещу Нидерландия на 1 декември.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на факти: Носят ли египтяни храна и вода в Газа и истински ли са кадрите със свален израелски хеликоптер?
Проверка на факти: Носят ли египтяни храна и вода в Газа и истински ли са кадрите със свален израелски хеликоптер?
Все по-често случаите на рак на гърдата в Русе се установяват в ранен стадий
Все по-често случаите на рак на гърдата в Русе се установяват в ранен стадий