НОВИНИ

В Бургас протестираха срещу ниските наказания за пияни шофьори

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 19.04.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Една година след смъртта на Милен Цветков при катастрофа, предизвикана от 23-годишен дрогиран шофьор, протестите срещу липсата на наказания за пияни и дрогирани шофьори продължават. Днес те бяха в Бургас. Междувременно "Пътна полиция" отчита ръст на катастрофите, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори.

През 2020-а година, въпреки намаления трафик заради пандемията, е отчетен ръст с близо 15 процента спрямо 2019-а за катастрофи, причинени от пияни и дрогирани шофьори. Миналата година са станали 91 такива произшествия. Шестима са загиналите, 133-ма души са били ранени. Често обаче провинилите се шофьори се разминават с тежките наказания. За това днес в Бургас граждани излязоха на протест и поискаха по-строги санкции за убийците на пътя.

27-годишният Георги Костадинов губи живота си през 2019 година при тежка катастрофа на пътя Айтос-Карнобат. Автомобилът му е ударен от шофьор, който превишил скоростта с цели 90 км. Днес роднините на загиналия мъж подкрепиха протеста в Бургас срещу неефективните наказания за смърт на пътя.

"Аз като майка наистина искам законът да се промени, защото е отнет един 27-годишен живот. Не заслужава шест години лишаване от свобода, защото това е максимумът, защото го водят за непредумишлено убийство. Излизайки от делото, видяхме как той се качва в колата и кара. Нито книжката му е отнета, нито нищо", коментира Славка Костадинова.

Делото все още не е приключило. На първа инстанция виновникът получава 4 г. затвор, но обжалва. Половин година почерненото семейство на Георги чака да се насрочи ново дело. Именно заради неефективността на съдебната система бургазлии се обединиха срещу ниските наказания за нарушителите на пътя, предизвикали инциденти.

"Сводките от полицията ежедневно показват такива шофьори. Знаете, наскоро имаше парадокс с една дама, хваната по обяд в Слънчев бряг дрогирана. Свалят й табелите, след няколко часа я хващат в "Сарафово". Това показва тоталната липсата на страх сред обществото да се кара както пиян, така вече и дрогиран", каза организаторът на протеста Пламен Янев.

"Трябва да има със сигурност наказание, а не да се протакат във времето и да се забравят по този начин тези инциденти, които се случват всекидневно", смята Станимир Христов.

Последните статистики показват, че пияни и дрогирани зад волана се качват предимно младежи.

"Може би се чувстват безнаказани. Така че, надяваме се да има съдебна реформа, която да регулира това нещо и хората, които употребят наркотици и алкохол, да получат наказание", каза Станислав Иванов.

Протестиращите поднесоха цветя пред Съдебната палата в Бургас в памет на загиналите на пътя.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На родна земя: Антарктиците ни се върнаха от остров Ливингстън
На родна земя: Антарктиците ни се върнаха от остров Ливингстън
Бойко Борисов е добре след операцията в "Софиямед"
Бойко Борисов е добре след операцията в "Софиямед"