НОВИНИ

В Кермен от години настояват за надлез на мястото, където влак блъсна и уби 20 крави

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 01.06.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Инцидент между бърз влак по линията Бургас - София и стадо животни е станал вчера в късния следобед на жп прелез в района на град Кермен. Убити са 22 крави. Няма пострадали хора. Около два часа движението на влаковете в района беше преустановено.

Стадо от около 200 крави на връщане от паша преминало през жп прелез с пусната светлинна и звукова сигнализация за наближаващ влак. В района на Кермен бързите влакове се движат с до 110 км/ч. Живеещите в близост до съоръжението чули силен трясък.

Стадото крави всеки ден е минавало през прелеза в точно определено време, когато не преминават влакове. Пастирът е нает преди няколко дни. Санкциониран е многократно за неправилно придвижване на животни при работата си в други сливенски села.

"Пастирът всяка сутрин и вечер го изпращаме. Задължително има човек на прелеза. Вечерта избързал, защото е валяло. И в този момент улучил влака... няма как да ги спреш. Те вървят накуп", коментира животновъдът Милен Минов.

Собственикът на умъртвените животни недоумява защо влакът не е намалил скоростта, когато е видял животните на прелеза. Смята, че вина за случилото се има и машинистът. От БДЖ коментираха, че машинистът е предприел всичко необходимо, за да избегне сблъсъка.

"Машинистът е спазил разпорежданията и нормативните изисквания, подал е звуков сигнал, но все пак това не е автобус или колело да спре толкова бързо. За наше щастие при тази скорост не се е получило дерайлиране, защото е възможно при дерайлиране да има пострадали хора", каза Константин Азов, търговски директор на БДЖ.

Това не е първият инцидент в района на жп прелеза, през който минават за паша всички животни на Кермен. Преди години животновъдите настояваха на мястото да бъде изграден надлез. Към момента идеята е в начален етап и са отчуждени само необходимите за съоръжението терени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват 84 проекта за укрепване на свлачища и срутища по пътищата у нас
Проверяват 84 проекта за укрепване на свлачища и срутища по пътищата у нас
От днес купуваме лекарства само с електронни предписания
От днес купуваме лекарства само с електронни предписания