НОВИНИ

От днес купуваме лекарства само с електронни предписания

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:15, 01.06.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Край на хартиените рецепти. От днес купуваме лекарства само с електронни предписания. Аптеките нямат право да изпълняват хартиени рецепти, издадени след 31 май. Спазват ли се обаче тези правила и защо ще важат само през следващите 3 дни?

На хартия от днес лекарите нямат право да издават хартиени рецепти. А аптеките не трябва да изпълняват хартиени предписания, издадени след 31 май.

"Не знам защо е предвидено така. Винаги има ситуации, в които лекарят може да се наложи да предпише рецептата на хартия", каза д-р Димитър Петров - заместник-министър на здравеопазването.

Затова служебният здравен министър предлага с електронна рецепта да се предписват само лекарствата, които се заплащат от Здравната каса. А медикаменти за свободна продажба да се предписват в електронен и хартиен вариант. Аргументите - не всички специалисти разполагат със софтуер, за да издават електронни рецепти.

"Отстъпването и на хартиен носител означава, че на практика няма кой да подава информация към пациентското досие", коментира главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

"Издавайки тази рецепта, аз мога да проследя какво е закупено, какво е взето", коментира д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

За да влязат в сила новите правила, трябва да бъдат обнародвани в "Държавен вестник". Дотогава издаването на хартиени рецепти е забранено.

"Вероятно ще бъде публикувана в петък, но не считам, че това е повод да се връщат граждани", заяви д-р Димитър Петров, заместник-министър на здравеопазването.

"Няма никой да остане без лекарства. Вкарват ни в нарушение", коментира Димитър Маринов.

"Не можем да оставим хората без лекарства. Ако има назначена антибиотична терапия, тя трябва да започне веднага", заяви Весела Паргова - управител на аптека.

Електронните рецепти: Какви са притесненията на лекари и фармацевти

За момента няма сигнали за проблеми с издаването на електронни рецепти за лекарства по Здравна каса.

"Става много лесно, много бързо, пести се време за преглед, което остава за работа с пациента", коментира д-р Гергана Николова.

"Затрудненията се появяват, понякога неправилно качени в системата рецепти. Затруднено ги изтегляме. Комуникация с лекарите по телефона и нещата се оправят", допълни Весела Паргова.

Предстои и дигитализиране на рецептурните книжки и протоколите за скъпоструващи лекарства, които се поемат от Здравната каса.

"Пред мен представителите на Информационно обслужване поеха ангажимент това да стане максимум до 1 юли", заяви д-р Димитър Петров - заместник-министър на здравеопазването.

Паралелното издаване на хартиени и електрони рецепти за лекарства за свободна продажба е безсрочно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Кермен от години настояват за надлез на мястото, където влак блъсна и уби 20 крави
В Кермен от години настояват за надлез на мястото, където влак блъсна и уби 20 крави
Победно начало за Надал на "Ролан Гарос"
Победно начало за Надал на "Ролан Гарос"