НОВИНИ

В Киев наредиха пленена руска военна техника вместо парад за Деня на независимостта (СНИМКИ)

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:20, 24.08.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Украйна отбелязва Деня на независимостта - 31 години от отделянето ѝ от СССР.

Денят съвпада с шестия месец от началото на руската инвазия в страната. От съображения за сигурност празненствата и масовите събирания са забранени. В емоционално обръщение, записано предварително, президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще си върне всички окупирани територии, колкото и трудно да е това.

Сигнал за въздушна тревога се разнесе в ранното утро над Киев в деня, в който Украйна отбелязва 31 години от отделянето си от Съветския съюз. Вместо традиционния парад обаче, по централните улици на Киев е наредена пленена и превзета руска техника.

"Най-сетне се обединихме - на 24 февруари, в 4 сутринта, се роди нова нация. Не се роди, а се прероди - една нация, която не заплака или закрещя, която не се уплаши и не избяга, не се предаде и не забрави" - така президентът Володимир Зеленски започна обръщението си за празника.

Той обеща, че всички окупирани територии ще бъда освободени - без отстъпки и компромиси, и колкото и да е трудно.

"Милеем само за родината си. Ще се борим за нея докрай. Издържахме вече шест месеца. Трудно е, но сме стиснали юмруци и се борим за съдбата си. Всеки нов ден е причина да не се отказваме. След толкова дълго пътуване нямаме право да не стигнем до края. Какво е за нас край на войната? Преди казвахме мир, сега казваме победа", изтъкна Зеленски.

Повечето от жителите на Киев не са вярвали, че война е възможна. В празничния ден си пожелаха тя да свърши възможно най-скоро.

"Не очаквах, че е възможно да започне война през 21 век, когато хората мислят за бъдеще и за мир, но Путин явно мисли различно. Предполагах, че досега всичко ще е свършило, но явно ще продължава", казва Юлия, жител на Киев.

"Не вярвах, че ще започне война - пълномащабна, истинска война. Мислех, че са само заплахи и дрънкане на оръжие, което няма да доведе до реален конфликт", споделя и Виталий, IT специалист от украинската столица.

Мерките за сигурност в цялата страна са засилени. На много места е въведен вечерен час. По информация на няколко западни разузнавания е възможно Русия да извърши атаки срещу цивилни обекти.

САЩ призова гражданите си да напуснат Украйна заради очаквани руски атаки срещу цивилни

Украйна ще получи още средства, за да се защитава - от Германия 500 млн. евро, а от САЩ - 3 млрд. долара. Бомбардировките на фронтовата линия от снощи се засилват, отчитат воюващите страни. Според Москва, напредъкът на руската армия е забавен нарочно - за да се избегнат цивилни жертви.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква ни слънчев уикенд след поредица дъждовни дни
Очаква ни слънчев уикенд след поредица дъждовни дни
Пламен Петров: Левски е най-популярният клуб в България
Пламен Петров: Левски е най-популярният клуб в България