НОВИНИ

Шест месеца война - Украйна отбелязва Ден на независимостта

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:18, 24.08.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Днес се навършва половин година от началото на руската инвазия в Украйна. Страната отбелязва и Ден на независимостта - 31 години от отделянето си от Съветския съюз.

От няколко дни службите във Вашингтон и Лондон предупреждават за възможна ескалация на напрежението. В обръщението си президентът Володимир Зеленски заяви, че са възможни "брутални атаки".

Бомбардировките на фронтовата линия вече се засилват, отчитат воюващите страни. Продължава напрежението около АЕЦ "Запорожие".

От ООН за пореден път предупредиха да се избягва насилието в района, като отбелязаха, че това може да има "катастрофални последици".

Украйна обвини Русия в неуспешен опит да изключи съоръжението от украинската енергийна мрежа. Междувременно стана ясно, че Германия ще достави на Украйна оръжие за 500 милиона евро, за да може страната да продължи да се защитава.

В обръщението си, записано вчера, украинският президент благодари на всички защитници - в страната и извън нея и добави, че скоро никой окупатор няма да се чувства сигурен в Украйна.

"Трябва да сме наясно, че са възможни отвратителни руски провокации и брутални атаки. Въоръжените сили на Украйна, нашето разузнаване, специалните служби правят всичко, за да защитят хората - колкото е възможно. И ние със сигурност ще отвърнем на всяка проява на руски терор. Но моля Ви, спазвайте стриктно правилата за безопасност. Съобразявайте се с вечерния час. Обръщайте внимание на сирените за въздушна тревога, на официалните съобщения. И помнете: трябва да постигнем победа заедно", заяви Володимир Зеленски.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов порой се изсипа над Карлово
Нов порой се изсипа над Карлово
1150 са новите случаи на коронавирус
1150 са новите случаи на коронавирус