НОВИНИ

"За" и "против" преговори с "Газпром" - реакциите на политиците (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
20:14, 23.08.2022
Чете се за: 07:45 мин.
Политика
Слушай новината

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" с остри критики към служебния кабинет за готовността да бъдат размразени преговорите с "Газпром" за доставка на синьо гориво. Министърът на икономиката Никола Стоянов отрече да има завой към Русия, а от ГЕРБ поискаха разследване на кабинета "Петков" заради газовата криза, както и общ законопроект на евроатлантическите партии за пълна диверсификиация от "Газпром". От левицата препотвърдиха позицията си, че евтиният руски газ гарантира икономическата и енергийна стабилност в страната.

Остри реплики си размениха днес политическите формации - в лицето на ГЕРБ и "Продължаваме промяната". А причината - кой е виновен за газовата криза в България. Повод е декларация на "Демократична България", в която те призовават евроатлантическите партии да заемат непримирима позиция спрямо намеренията на служебния кабинет да размрази преговорите с "Газпром".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини бившите управляващи, че са виновни у нас да няма американски втечнен газ след като не са договорили слотове за неговото разтоварване. Не закъсня и реакцията на "Продължаваме промяната". Според Асен Василев, цената на синьото гориво по време на тяхното управление е била по-ниска от тази на "Газпром". А причината да няма американски втечнен газ е мудността на служебния кабинет.

Атанас Атанасов, ДБ: "Газпром" е политически инструмент на Путин, необходима е обективна проверка на газовите сделки

В позиция "Демократична България" посочва, че преговори с "Газпром" са вид предателство на националните интереси и тласка държавата към енергийна зависимост от Кремъл. Десните настояват за ясна позиция от евроатлантическите партии по действията на служебното правителство.

"Това е сериозна грешка, защото се създават условия за газова криза, а служебния кабинет изпуска питомното и ще гони дивото. Виждате, че Москва спира и ограничава доставките на газ, когато решат. Затова трябваха алтернативни доставки, трябваше азербайджански газ, втечнен газ - това са добрите решения", каза Мартин Димитров от "Демократична България".

Борисов обвини кабинета "Петков" в бездействие за газовите доставки и призова за разследване

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов попита "Демократична България" защо, след като са срещу преговори с "Газпром" не са се обявили и срещу руския петрол от "Нефтохим". Той призова служебният вътрешен министър да разследва кабинета "Петков" за бездействието му, довело до газовата криза и рекордна инфлация.

"След промяната цената за газа за август 2022 година е 298,20 лв. и не ми говорете, че това е навън. Ето това г-н Христо Иванов и Атанас Атанасов ни донесе промяната - хаос и разруха", заяви Бойко Борисов.

Асен Василев: Борисов пак е лъгал българския народ

От "Продължаваме промяната" припомниха, че коалиционното правителство е довършило газовата връзка с Гърция и е договорило 7 танкера с втечнено синьо гориво.

"Днес г-н Борисов пак е лъгал българския народ. Това е стар негов похват, който трябва да бъде пенсиониран от българската политика. Когато "Газпром" едностранно спря да изпълнява договора за доставка, нашето правителство защити българския интерес. Намерихме и газ, слотове, не позволихме да се прекрати газоподаването към бизнеса, нито към битовите потребители и цената през юни бе същата като цената преди "Газпром" да спре договора. През 2009 г. г-н Борисов беше надежда за страната. Днес той е осъден лъжец, застинал в миналото", заявява Асен Василев - съпредседател на "Продължаваме промяната".

А Бойко Борисов по примера на "Демократична България" се обърна към евроатлантическите партии с предложение.

"Да приемем проектозакон по време на предизборната кампания, като влезем в парламента да го гласуваме за 100% диверсификация от "Газпром", посочи Бойко Борисов

От "Възраждане" препотвърдиха позицията си за преговори с "Газпром", а от БСП припомниха, че още през април са предупредили, че се задава криза с газовите доставки и трябва да се водят преговори.

"Трябва да се водят преговори с "Газпром", че трябва да се достигне до доставки на газ за България от тези компании, които дават най-сигурни доставки на най-добри цени за страната ни, тъй като има 28 000 фирми в България, които ползват газ. Това са над 250 000 работни места, свързани с това производство и освен това "Топлофикация", топлото на милиони български граждани", каза Борислав Гуцанов от БСП.

БСП: Трябва да търсим всякакви варианти за газови доставки, включително и от "Газпром"

Бившият енергиен министър от кабинета "Петков" обясни пред БНТ, че "Газпром" е ненадежден доставчик, който своеволно промени клаузите в договора и обвини служебния кабинет, че не се е възползвал от завещаните му алтернативни варианти за доставка.

"Ако не бяха трагични квалификациите, които се слагаха, за това, което става, щяха да са много комични. Двумесечно безхаберие сега ще доведе до изключително тежки последици", заяви Александър Николов - бивш министър на енергетиката.

Александър Николов не отрече, че България е купувала руски газ след спирането на доставките, но на изгодна цена

Служебният министърът на икономиката отрече настоящият кабинет да прави завой към "Газпром".

"В никакъв случай не бих нарекъл това завой към "Газпром". Това, което на срещата заявиха и работодатели и синдикати, а истината е това, което и Министерството на икономиката подкрепя, и аз, като човек от бизнеса е, да държим всички опции отворени. Диверсификация за нас означава всички опции да са отворени, да преговаряме, да доставяме по всички възможни маршрути", обясни Никола Стоянов, служебен министър на икономиката.

Министърът на икономиката отхвърли обвиненията, че правителството прави завой към "Газпром"

Днес цената на газа на европейските борси за септември беше 271 евро за мегаватчас, при пределна стойност на поносимост за българската икономика от 125 евро, огласена вчера от работодателските организации.

По темата работиха: Н. Минков, Д. Маркова и Г. Гайдарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столична община ще обяви процедура за преместване на трамвая на бул. "Скобелев" до края на месеца
Столична община ще обяви процедура за преместване на трамвая на бул. "Скобелев" до края на месеца
Футболистите на Йордан Петков направиха зрелищно равенство със Словакия в контрола
Футболистите на Йордан Петков направиха зрелищно равенство със Словакия в контрола