НОВИНИ

Борисов обвини кабинета "Петков" в бездействие за газовите доставки и призова за разследване

Николай Минков
от Николай Минков
13:14, 23.08.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
герб призова разследване бездействието кабинета петков газовите доставки
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев да разследва "бездействието" на предишния кабинет. Според Борисов бившите управляващи не са предприели мерки за гарантиране на газовите доставки, след като е станало ясно, че войната в Украйна ще предизвика криза.

Борисов изказа възмущение от кабинета "Петков", че е оставил на служебния кабинет да разрешава газовата криза и съзря в това престъпление срещу държавата.

"В политиката е като футбола има можещи и неможещи - те ни докараха дотук. "Газпром" печели два пъти, защото през посредниците ние получаваме пак руска газ, а комисионерите отчитат част от търговската разлика обратно в "Газпром". От "Продължаваме промяната" са подлъгали американските компании, защото не са резервирали слотове за втечнен газ за 7 танкера. Къде им е решението на Министерски съвет за слотовете - това са състави на престъпление", каза Борисов.

По думите му бившите управляващи са довели страната до хаос и разруха с цената на газа. Той разкритикува Асен Василев от "Продължаваме промяната" за смяната в позицията му от категорично "против" руски газ към "за" руски газ, ако цената е изгодна.

Лидерът на ГЕРБ попита "Демократична България" защо във вчерашната си декларация против руския газ, не се обявяват и срещу "Лукойл".

От партията предлагат партиите да подготвят законопроект за 100% диверсификация на газовите доставки, който да е първият, разгледан от новия парламент.

По повод предстоящите избори Борисов, зави, че листите на ГЕРБ са готови.

"Сплав от знаещи, можещи, мъдри, млади, дръзновени, красиви. И в следващия парламент по възраст, знание и красота ГЕРБ ще бие всички. Ако не помъдреем като нация и не намерим път към стабилно управление, ще влезем в каскада от избори", каза Борисов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще стане ли 17-годишният Мак Ръдърфорд най-младият пилот, обиколил света сам? (Снимки)
Ще стане ли 17-годишният Мак Ръдърфорд най-младият пилот, обиколил света сам? (Снимки)
БСП: Трябва да търсим всякакви варианти за газови доставки, включително и от "Газпром"
БСП: Трябва да търсим всякакви варианти за газови доставки, включително и от "Газпром"