НОВИНИ

Остава частичното бедствено положение в Карлово след големия порой

bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 23.08.2022
Чете се за: 05:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Остава частичното бедствено положение в Карлово след голямото наводнение в източната част на града, при което вчера бяха нанесени щети на над 40 къщи, магазини, офиси и професионалната гимназия по железопътен транспорт. На помощ се включиха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Две комисии вече описват щетите, преценява се необходимостта от финансова помощ за семействата.

Продължава разчистването на земна маса и боклуци от Професионалната гимназия по жп транспорт, както и пострадалите къщи, магазини и офиси в източната част на града. Следобед по молба на кмета на Карлово Емил Кабаиванов в разчистването се включиха и военнослужещи и тежка техника.

Три от улиците вече са проходими. Комисия от общината и служители от Агенция "Социално подпомагане" описаха щетите в десетките наводнени къщи. Най-тежко пострадали са 12 от тях и ще кандидатстват за получаване на еднократна помощ в размер на 375 лв.

Тежка нощ изкараха хората, чиито дворове и приземни етажи останаха под вода. Стихията донесе голяма количество земна маса и боклуци в над 40 къщи.

Десетки къщи са пострадали от наводнението в Карлово

Най-много от бедствието пострада училището по железопътен транспорт. Наводниха се малкият корпус и новата учебна лаборатория. Директорът е притеснен, че предстоящите държавни зрелостни изпити няма да могат да се проведат в гимназията.

"Чисто нови кабинети и потресаващо беше, че колежка плачеше, защото им се радваше много. Трябва да напиша доклад, за да се реагира адекватно, защото на 25 и 26 август трябва да имаме зрелостни изпити. Надявам се МОН и РУО да реагират и да се преместят в друго училище", обясни Стефан Филчев - директор на ПГ по жп транспорт "Христо Смирненски".

Силен порой наводни Карлово, обявиха частично бедствено положение (ВИДЕО)

Първата вълна е отнесла най-близката баничарница под училището. По това време вътре са били трима души. Върху наемателя на обекта паднала врата и стъкло порязало ръката му.

"Влиза вълна, минава през нашия склад, колегата спира тока, за да не стане беля и вика бягайте. И първо излиза единият колега, после другият и другата вълна, която минава по улицата, защото беше станала река, вратата се чупи и пада върху нас", разказа Георги Карадимчев - наемател на баничарница.

Оценяват щетите след пороя в Карлово

За да окажат психологическа помощ на място днес бяха служители на БЧК-Пловдив. 25 военнослужещи с транспортна и инженерна техника на 61-ва Стрямска механизирана бригада се включиха в отстраняване на последствията от наводнението.

Снимки: Министерство на отбраната

Кметът на София Йорданка Фандъкова също изпрати четири аварийни екипа и специализирана техника да помогнат на гимназията и пострадалите хора. Включиха се и доброволци.

"Нашите хора донесоха и помпи, ако има проблеми с отводняването на къщите... За наносите трябват багери, с които да се изкарва боклука", каза Красимир Димитров - директор на Дирекция "Аварийна помощ" - Столична община.

Бедствие в Карлово: Евакуираха 7 души заради наводнението

От Общината посочиха, че още през 2014 г. са кандидатствали в Междуведомствената комисия за дейности, недопускащи затлачване на дере "Меден дол" и осигуряване на висока пропускателна способност. До момента от комисията обаче не са отпуснати никакви средства. Дерето е било цялостно почиствано през 2019 и 2021 г.

"Това е цялостен проект, който ще реши проблема, тъй като предвижда подпорни стени, които да попречат на свличане на земни маси, които влизат в дерето и правят нанос", заяви Николай Цветков - заместник-кмет на Община Карлово.

От Агенцията за социално подпомагане заявиха, че на засегнатите домакинства ще бъде отпусната еднократна помощ в размер на 375 лева.

Вижте повече в прякото включване на Станислава Христозова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболният сезон в Украйна стартира въпреки войната в страната
Футболният сезон в Украйна стартира въпреки войната в страната
Налбантова и Чепишева се класираха за третия кръг на Европейското по бадминтон в Белград
Налбантова и Чепишева се класираха за третия кръг на Европейското по бадминтон в Белград