НОВИНИ

Столична община ще обяви процедура за преместване на трамвая на бул. "Скобелев" до края на месеца

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:35, 23.08.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

До края на месеца Столичната община ще обяви процедура за избор на изпълнител за преместването на временното трамвайно трасе между НДК и Петте кьошета. Вчера съдът забрани трамвая по бул. "Скобелев" да се движи.

Временното трамвайно трасе, по което се движат 4 трамвая в двете посоки с изчакване, тормози жителите в близките кооперации вече 12 години. Трасето нарушава основни изисквания за ширина и отстояние от сградите. През годините от общината многократно обещаваха, че трасето ще бъде изместено навътре с помощта на специална рампа, но до този момент това така и не се е случило.

Сагата с уж временното трамвайно трасе започва през 2010 година. Още тогава обещанието е, че съвсем скоро трасето ще бъде изместено на законно отстояние от сградите.

"Двупосочно минават, много тежко се понася. Човек не може да се наспива, изпада в депресия. Тука в 20-о училище има сбирки, срещи с архитекти, многократно са обещавали, че трасето е временно и ще се реконструира.", недоволна е Ваня Милева.

Освен, че реконструкция не се извършва, трамваите стават все по-шумни, защото трасето вече е разбито. Отскоро оттам минава и трамвай номер 27, с което линиите по трасето стават 4.

Жителите се оплакват още, че трамваите не спазват ограничението от 5 км/ч. През годините общински съветници от почти всички партии в градския парламент са питали кога ще бъде премахнато трасето.

"На питането ми от март месец още не е отговорено. Това са 156 дни. Аз там питам кога ще бъде премахнато, колко ще струва? Налагат ли се санкции, какви ще са компенсациите за живущите, които над 10 годни живеят в този ад.", казва общинският съветник Николай Николов.

От общината отговориха писмено, че до края на месеца ще обявят процедура за избор на изпълнител за изместването на трасето и ремонт на транспортния тунел. В становището се казва още, че проектът предвижда премахване на единичния коловоз и изграждане на двоен чрез нова рампа, която ще позволи изтеглянето на трасето от съществуващите сгради.

Очаква се строителните дейности да започнат през следващото лято. Столичната община ще поиска и удължаване на посочения от съда срок за премахване на трасето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъде ли постигната договореност в Косово?
Ще бъде ли постигната договореност в Косово?
"За" и "против" преговори с "Газпром" - реакциите на политиците (ОБЗОР)
"За" и "против" преговори с "Газпром" - реакциите на политиците (ОБЗОР)