НОВИНИ

Ще бъде ли постигната договореност в Косово?

Александър Марков
от Александър Марков
20:44, 23.08.2022
Чете се за: 05:25 мин.
Балкани
Слушай новината

Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград - Прищина Мирослав Лайчак и на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар се включват в дипломатическите усилия за разрешаване на кризата между Сърбия и Косово. Лайчак и Ескобар пристигат днес в Прищина, а след това заминават за Белград в опит да договорят компромис по спора за регистрационните табели. След осем дни, на 1 септември, изтича срокът, в който сърбите в северната част на страната трябва да заменят сръбските с косовски номера.

Специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар ще се опитат да намерят решение на сложен проблем. Сърбите в Северно Косово отказват да сложат косовски регистрационни табели и използват сръбски, а Прищина постави краен срок 1 септември табелите да бъдат сменени. За да приемат сърбите на север косовски регистрационни табели, ще трябват отстъпки и от Прищина, коментира експертът Миодраг Миличевич пред БНТ.

"Мисля, че ще бъде направен опит да се приложи своего рода политическа търговия - в замяна на създаването на Общността на сръбските общини, която всички знаем много години стои като отворен въпрос на преговорната маса, но така и не беше създадена. Сега е моментът, в който проблемът за регистрационните табели да бъде решен в замяна на приемане от страна на Косово на създаване на Общност на сръбските общини", каза Миодраг Миличевич, изпълнителен директор на неправителствената организация "Актив", Митровица.

Асоциацията, или Общността на сръбските общини, е една от договорките на Брюкселското споразумение между Прищина и Белград от 2013 г. Асоциацията трябваше да бъде обединение на 10 общини в Косово - южно и северно от река Ибър - населени предимно със сърби. Според Брюкселското споразумение, те трябва да имат свой председател, скупщина, устав и официални символи. Но това все още не е факт.

Прищина отказва да сформира тази Асоциация, позовавайки се на мнение от Конституционния съд на страната, че това на практика би създало нова Република Сръпска вътре в Косово.

"Това, което ме притеснява много, е историята на премиера Албин Курти. Когато той беше в опозиция, отричаше и не искаше какъвто и да било диалог с Република Сърбия, включително и създаването на Общност на сръбските общини, договорени в рамките на Брюкселския процес. Той твърди, че това ще е срещу суверенитета на Косово и ще създаде т.нар. моноетническа Република Сръпска в Косово", каза още Миодраг Миличевич.

Засега има няколко такива призива от партията "Сръбски лист", представляваща сърбите в Косово.

"Ако това се случи, това би било огромна заплаха за стабилността на политическия процес и Брюкселското споразумение. Това ще замрази участието на местните сърби и ще блокира политическия процес в Косово, заплашвайки да ескалира в насилие, което е възможно да се развие в конфликтен сценарий", допълва Миодраг Миличевич.

До конфликт се стигна в началото на август тази година. От Държавния департамент изразиха готовност да посредничат.

"Ако видим, че ангажирането на държавния секретар по телефона и лично ще помогне за това, секретарят Блинкен няма да се колебае да вдигне телефона и да проведе тези разговори", заяви Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ.

В Москва след среща със сръбския вътрешен министър руският първи дипломат отново потвърди подкрепата за Белград.

"Решението трябва да се базира на международното право и да получи одобрение от Съвета за сигурност на ООН. Ще приемем само такова решение, което ще устройва сърбите", каза Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация.

"За да запази мира, Сърбия е готова да направи всичко. Готови сме на компромис и договорености, защото мирът на Балканите е от съществен интерес за всички народи в региона", посочи Александър Вулин, министър на вътрешните работи на Република Сърбия.

НАТО вече изрази готовност мироопазващите сили на Алианса от 3700 души да се намесят, ако бъде изложена на риск стабилността между Прищина и Белград, както го направи през септември миналата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пълно мълчание от Левски след срещата между ръководството и феновете на тима
Пълно мълчание от Левски след срещата между ръководството и феновете на тима
Столична община ще обяви процедура за преместване на трамвая на бул. "Скобелев" до края на месеца
Столична община ще обяви процедура за преместване на трамвая на бул. "Скобелев" до края на месеца