НОВИНИ

В края на ноември изтича срокът за задължителната регистрация на кладенците у нас

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 29.10.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

На 28 ноември изтича срокът за задължителната регистрация на кладенците в България. Срокът веднъж вече е бил удължаван, заради пандемията. Още обаче не е ясен механизмът, по който ще бъде проверено дали даден кладенец е регистриран. Обявяването на кладенци за физическите лица е безплатно. Въпреки това обаче хората се притесняват да не бъдат обложени с данък за ползване на подземните води.

До края на ноември всеки, който има в имота си кладенец, трябва да подаде заявление в съответната Басейнова дирекция или при кмета на населеното място. Регистрацията е безплатна, ако водата се ползва за собствени нужди. Няма да има и такса за ползване на вода до 10 куб. метра в денонощие. Йордан Добрев от град Мартен има кладенец, от който черпи вода от Дунав. Използва го от години.

"Ползваме го за поливане - ей за този райграс. 18 метра е дълбок, има помпа потапяща. Не консумираме кой знае каква вода, то даже някой път водата изчезва, като падне Дунава", казва Йордан Добрев.

"Не го ползваме засега. Лятото беше спряла, сега не сме отваряли да погледнем какво е", казва Величка Радева.

"Защо е необходимо да се регистрират тези кладенци, не знам?!", недоумява Йордан Добрев.

В Русенско не се води статистика за кладенците, но много от жителите на Мартен са подали заявленията си за регистрация още по време на предишните кампании, но нямат обратна информация от Басейнова дирекция. Росица Кравайкова е изпратила документа в Плевен преди 5 години.

"Пуснала съм писмо без обратна разписка, те не отговарят, няма отговор, нищо не знам нататък как се е придвижило това нещо", казва Росица Кравайкова.

"Сега ми казват, че влизат на сайта и не виждат техните сондажи дали са регистрирани и дали трябва пак да подават заявления. Звънях в Басейнова дирекция, те ми казват, че всяко едно заявление, което е пристигнало при тях ще бъде обработено, просто е необходимо време. Опасението на хората е, че ако не си регистрират кладенците, могат да бъдат съборени или да ги накарат да ги премахнат, или по някакъв начин да ги глобят", обясни Димо Тонев - кмет на гр. Мартен.

Нерегистрираните съоръжения трябва да бъдат премахнати за сметка на собственика. Кладенецът трябва да бъде регистриран, независимо дали се ползва. От Басейнова дирекция „Дунавски район" - Плевен обясниха за БНТ, че и кладенците в изоставените имоти, но имат собственик, също трябва да бъдат регистрирани.

Репортер: Венета Николова

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет от пет за Фенербахче в Евролигата по баскетбол
Пет от пет за Фенербахче в Евролигата по баскетбол
Константин Костадинов игра 18 минути при победата на Паленсия в Испания
Константин Костадинов игра 18 минути при победата на Паленсия в Испания