НОВИНИ

В края на сезона: По-евтино море през септември

bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 05.09.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Активният туристически сезон е към края си. Хотелиерите в курортите край Варна обаче се надяват на гости поне до октомври, затова свалят цените. В началото на септември една нощувка вече струва с около 20 на сто по-малко. В края на месеца цените ще паднат още, а синоптиците обещават хубаво време.

За да привлекат повече туристи и след активния летен сезон, хотелиерите в курорта “Златни пясъци” предлагат атрактивни оферти.

"Ако вземем един четиризвезден качествен хотел, който е на първа линия, престоят олинклузив за двама човека за 6 нощувки във високия сезон, почивката би струвала за двамата около 2200 лева. В първия период на септември тази почивка може да струва около 1500 лева, а след 11 септември може да се намери и под 1000 лева", каза проф. Стоян Маринов - Варненска туристическа камара.

Заради намалението от 15 до 30 процента и на допълнителните услуги, като тези в спа центровете, много от хотелите имат резервации до края на септември.

"Ние това намаление го бяхме дали още в началото на август. Има интерес. Имаме и български семейства, но имаме и по-възрастни румънски граждани. Заетостта ни до 20 септември е около 65 процента", казва Стела Деянова - хотелиер.

"Прави се всичко възможно с оферти от порадъка на до 20 процента намаление с цел да се привлекат повече клиенти, но за съжаление динамиката с цените на енергетиката, на тока на газта, се принуждават повечето хотели, вместо да продължават да прилагат тази практика, да затварят", казва Станислав Стоянов - хотелиер.

От сезонните намаления се възползват не само туристи от съседни страни, но и много българи. Договарянето за следващия сезон вече започна. Хотелиерите казват, че никой не може да предвиди колко ще струва токът и каква ще бъде инфлацията догодина, затова, поне засега, запазват ценовите нива от това лято.

репортер Даниела Цекова
оператор Християн Кръстев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В София ще се проведе осмото издание на Екиден маратон по повод Съединението на България
В София ще се проведе осмото издание на Екиден маратон по повод Съединението на България
ЦСКА започна подготовка за първия си сезон в Националната баскетболна лига от 13 години насам
ЦСКА започна подготовка за първия си сезон в Националната баскетболна лига от 13 години насам