НОВИНИ

Река Стряма е покачила нивото си с 3 метра при наводнението, показват данните на БАН

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:10, 05.09.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

По време на бедствието в общините Карлово и Марица, когато там падна дъжд от 250 л/кв. м, нивото на река Стряма се е покачило с 3 метра само за 8 часа. Този пик е настъпил в сelo Трилистник рано сутринта в събота.

За района на едни от най-пострадалите села от наводненията Богдан и Каравелово не е имало индикация за толкова екстремни яления.

"Когато видяхме какво е ново на река Стряма при Баня в 06:30 ч. сме пуснали предупреждение до Гражданска защита да следят, че след полунощ се очква наводнение и в Трилистник и това село се намира до реката", каза Георги Кошинчанов, главен асистент, „Хидрологични прогнози” , НИМХ-БАН.

По време на наводненията в петък нивото на река Стряма край Баня се е покачило с 3 метра за 12 часа, още по фрапиращо е било положението край Трилистник, където водата се е покачила отново с 3 метра, но за 8 часа.

"Колегите хидролози изчислиха, че това е период на повторение веднъж на 100 години, така че срещу природата не можем да си играем", каза Георги Кошинчанов, гл. ас. „Хидрологични прогнози” , НИМХ-БАН.

Анализите покават, че по време на наводненията на 3 септември обилни дъждове от над 200 литра на квадратен метър е имало и край Добрич и Русе.

А нивата на реките у нас се следят постоянно. В момента превишение има само в Марица.

И все пак в районите, в които през изминалите дни имаше потопи, прогнозираните количества са били доста по ниски от измерените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украински бежанки изпращат помощи на пострадалите от наводненията
Украински бежанки изпращат помощи на пострадалите от наводненията
Кметът на Русе награди Теодор Цветков, който плувал 71 часа без прекъсване в езеро
Кметът на Русе награди Теодор Цветков, който плувал 71 часа без прекъсване в езеро