НОВИНИ

България ще изнася електроенергия за Република Северна Македония

Александър Марков
от Александър Марков
19:50, 05.09.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

След апел за помощ - България ще изнася електроенергия за Република Северна Македония, която ще може да използва и част от газохранилището в Чирен за съхранение на втечнен природен газ. За това разговоряха премиерите на двете страни Гълъб Донев и Димитър Ковачевски в София. Президентът Румен Радев заяви, че България отново ще бъде солидарна с братска Македония.

След като Скопие официално поиска помощ от София, беше договорено: ще изнасяме околo 200 мегаватчаса електроенергия към югозападните ни съседи в идните шест месеца.

"Ние много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на основните предизвикателства, които стоят пред тях в сектора на енергетиката. България традиционна е била и все още е енергиен лидер в региона, който да гарантира сигурността в сектора", заяви Гълъб Донев.

Югозападните ни съседи, които са в енергийна криза, имат интерес към тока от атомната ни електроцентрала и към газохранилището в Чирен.

Работна група от сряда ще проучва възможността на каква цена и как точно технически ще стане износът на ток.

"Ще бъдат постигнати договореностии за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в Чирен, така че РСМ да може да се възползва по-пълноценно от участието си в интерконектора и терминала за втечнен газ в Александруполис, Гърция", каза Гълъб Донев, министър-председател на Република България.

Президентът Румен Радев заяви пред Ковачевски, че България отново ще бъде солидарна с братска Македония. Както е била от признаването на независимостта на страната до подкрепата за евроинтеграцията ѝ.

"Въпреки бурните политически страсти, на които станахме свидетели през последните месеци, отношенията между нашите две братски страни лежат върху здрав фундамент. В името на хората от двете страни на границата, в името на бъдещите поколения, в името на нашето общоевропейско бъдеще ние сме длъжни да развиваме и укрепваме този фундамент. И политическите договорености, които са свързани с началото на преговорите за членство в ЕС са част от този процес и важна стъпка напред. И искам да ви уверя, че България ще бъде отново солидарна с братска Македония", каза Румен Радев.

Правителствата на двете страни са обсъдили и сътрудничеството в рамките на Договора за добросъседство на фона на опитите на управляващите в Скопие да съберат мнозинство за вписване на българите в Конституцията си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Русе награди Теодор Цветков, който плувал 71 часа без прекъсване в езеро
Кметът на Русе награди Теодор Цветков, който плувал 71 часа без прекъсване в езеро
Изключен е и последният реактор на АЕЦ "Запорожие"
Изключен е и последният реактор на АЕЦ "Запорожие"