НОВИНИ

В Кюстендил обявиха ден на българо-израелското единство

Общественици и потомци на спасени български евреи отбелязаха подвига на Димитър Пешев и още четирима кюстендилци

bnt avatar logo
от БНТ
21:54, 25.10.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

В Кюстендил обявиха днешния 25 октомври за Ден на българо-израелското единство.

В къщата-музей на Димитър Пешев, известен като спасителят на българските евреи, се състоя специална церемония. Общественици и потомци на спасени български евреи си спомниха за изключителния подвиг на петимата кюстендилци, спасили от депортиране в концлагерите на смъртта над 48 000 българи от еврейски произход.

През март 1943 г. малка група кюстендилци обръща хода на историята. Това са Димитър Пешев, Асен Суичмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев, които изпращат остро протестно писмо срещу депортирането на българските евреи и застават в основата на спасяването на десетки хиляди животи.

"Аз съм тук сега пред вас, защото се е случило туй нещо, да спаси моите родители, да се родя аз, иначе нямаше да ме има, нямаше да ги има моите деца. България би трябвало да се гордее с това, което е сторила да спаси 48 000 свои граждани от еврейски произход", каза Исак Гозес, журналист, писател и потомък на български евреи.

Днешният ден, в който се навършват 21 години от създаването на къщата-музей на Димитър Пешев, ще бъде специален в Кюстендил.

"Когато на 7 октомври се случиха събитията в Израел, тази необявена война, довела до хиляди жертви, община Кюстендил и къщата музей "Димитър Пешев" предложиха 25 октомври да се превърне в Ден на българо-израелското единство, защото къщата-музей е именно материалният израз на това единство през последните десетилетия", заяви доц. д-р Ангел Джонев, Регионален исторически музей-Кюстендил.

По инициатива на български евреи в Кюстендил ще бъде изграден и Център за толерантност и хуманизъм.

Репортер: Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейенорд се справи с Лацио и оглави групата си в Шампионска лига
Фейенорд се справи с Лацио и оглави групата си в Шампионска лига
На 67-годишна възраст почина Роза Боянова
На 67-годишна възраст почина Роза Боянова