НОВИНИ

Тристранният съвет не постигна съгласие за линията на бедност и ДДС за ресторантите

Въпреки това Асен Василев заяви, че данъчните промени ще влязат в Народното събрание на 6 ноември

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:13, 25.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна пълно съгласие за размера на линията на бедност през 2024 г., както и за пакета промени в четири от шест данъчни закона, по които има разнопосочни мнения от синдикати и работодатели.

Заседанието се председателстваше от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, а в края му дойде и финансовият министър Асен Василев. Той даде заявка, че пакетът данъчни промени ще влезе в Народното събрание на 6 ноември.

КНСБ не подкрепи предлаганата от правителството линия на бедност от 526 лева за 2024 година, което е с 22 лева или 4,4% повече в сравнение с тази година. Една пета от българите са под линията на бедност. Според КНСБ тя трябва да е 646 лв. С този показател са обвързани помощите за хора с увреждания, но и вече всички социални помощи. Средствата за хората с увреждания за догодина ще се увеличат на 661 млн. лв., в сравнение с 633 млн. лв. през тази година.

Правителството предлага и да се въведе праг на същественост, при който подателят на сигнал за данъчна измама, да може да получи част от събраната сума като награда. Финансовият министър мотивира идеята с това, че често подателят на сигнал за данъчна измама в огромен размер е човек, който работи във фирмата - нарушител. Подаването на сигнала обаче би го оставило без работа и дори може да застраши живота му, коментира Василев.

Един от ключовите въпроси остава ДДС ставката за ресторантьорите - дали да остане 9%, или каквото е предложението на правителството да се върне на 20%. С предлаганите промени се запазва нулевата ставка за производителите и търговците на хляб и брашно до средата на следващата година.

Снимки: БГНЕС

С промени в Закона за данък върху доходите на физическите лица се разширява обхватът на термина "трудово възнаграждение", което също буди притеснение сред социалните партньори - мотивът на правителството е, че така ще се справят със скритите трудови договори, при които в хазната не се внасят всички осигуровки и т.н., която ще доведе до значително повишаване на данъците и осигуровките върху гражданските договори. Дава се и възможност, ако не се издаде касова бележка, човек да не плати сметката си.

След разглеждане на промените от Тристранния съвет, те ще се вкарат в Министерския съвет и Народното събрание.

Вижте част от дебатите във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 години по-късно: Колко ще струва изграждането на седми блок в "Козлодуй"?
40 години по-късно: Колко ще струва изграждането на седми блок в "Козлодуй"?
Монтана извоюва трета победа в Адриатическата лига по баскетбол за жени
Монтана извоюва трета победа в Адриатическата лига по баскетбол за жени