НОВИНИ

Христо Алексиев: 2 пъти е разликата в цената на тока на регулирания и на свободния пазар

Не чух от депутатите несъгласие с мотивите на президента за ветото, посочи Алексиев

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 25.10.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Към момента разликата между регулираните цени на тока и тези на свободния пазар е около два пъти. Това заяви в "Още от деня" Христо Алексиев - секретар по икономиката към президента Румен Радев и вицепремиер в последния служебен кабинет.

Алексиев обясни, че на днешната енергийна комисия в парламента не е чул несъгласие с мотивите на президента, но въпреки това ветото му върху промените в Закона за енергетиката е било преодоляно:

"Това е една много всеобхватна и сериозна реформа, която ще има последствие и влияние дълги години наред. Такива реформи не мога да бъдат предприемани без необходимите анализи и оценка на въздействието", каза той.

Либерализацията на пазара няма зададен краен срок, но от друга страна няма и ясно наложен пазарен модел, по който трябва да се случи, посочи още Христо Алексиев. Според него Европейската комисия би приела и разбрала отлагането на мярката заради икономическата и социалната действителност в България.

"Не е ясно какви средства са необходими, за да може държавата да компенсира доставчиците на електроенергия и какво става, ако тези средства не бъдат осигурени. 2026 г битовите потребители ще започнат да плащаме новите цени на тока"

Към момента разликата между регулираните цени и тези на свободния пазар е около два пъти, но може да се увеличи заради геополитическата нестабилност.

"Да не говорим за отпадането на държавния оператор енергийния микс, отпадането на възможността министърът на енергетиката да възлага определено производство на държавния ТЕЦ "Марица 2", каза Христо Алексиев.

Според бившия вицепремиер тези обстоятелства биха поставили ТЕЦ "Марица 2" в много тежко положение още от средата на следващата година

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради сексистки изказвания бившият партньор на Джорджа Мелони остава без ефир
Заради сексистки изказвания бившият партньор на Джорджа Мелони остава без ефир
Ивет Горанова се класира за полуфиналите на световното първенство по карате
Ивет Горанова се класира за полуфиналите на световното първенство по карате